Gräshoppor invaderar Afrika

Regeringen i Gambia har utropat undantagstillstånd inför de enorma gräshoppssvärmar som väntas invadera landet inom de närmaste dagarna, rapporterar BBC. Gräshopporna har redan förstört skördarna i flera av nordvästra Afrikas länder, och många regeringar ber nu omvärlden om hjälp att hantera den största gräshoppsinvasionen på femton år.

Gräshopporna kommer i jättelika svärmar och äter allt som kommer i deras väg. Vittnen berättar hur gräshopporna på bara några timmar förvandlar grönskande träd till bruna skelett. När gräshopporna kom till Mauritiens huvudstad försökte invånarna skrämma bort dem med eld och oväsen, men utan framgång. De åt till och med upp gräset på stadens fotbollsarena, skriver nyhetsbyrån Reuters.

  • Årets svärmar har nått bibliska proportioner. Det är sorgligt, eftersom vi i år för första gången haft regn efter flera år av torka, säger Karen Homer från biståndsorganisationen World Vision.

FN:s Livsmedels- och jordbruksorgan varnar för att gräshopporna, just till följd av regnet, nu förökar sig i en alarmerande hastighet i bland annat Mauretanien och Senegal. Många fruktar att gräshopporna kommer att sprida sig ända till Sudan, då de kan förflytta sig upp till 100 kilometer om dagen.

Stora gräshoppssavärmar kan få förödande konsekvenser i länder som är beroende av sitt jordbruk. I exempelvis Gambia är över 70% av befolkningen beroende av jordbruket för sin försörjning.

Svärmarna kan bestå av tiotals miljoner djur och på bara några timmar kan en svärm ödelägga stora skördar. Ett ton gräshoppor, vilket bara utgör en liten del av en hel svärm, konsumerar lika mycket föda på en dag som 2 500 människor, skriver BBC. Hittills har nästan 7 miljoner hektar i den nordvästra delen av Afrika påverkats av insektsinvasionen.

Nina Persson
Amnesty Press, praktikant


BBC