Uganda: Inget slut på flyktingströmmen från Kongo
Sedan april förra året har över två miljoner människor tvingats på flykt undan striderna i Nord-Kivu i Demokratiska republiken Kongo och antalet fortsätter att växa. Denna tidiga morgon anländer fler flyktingar hit till byn Nyakabande i sydvästra Uganda, där de ställer sig på kö utanför ett mottagningstält med de få ägodelar de kunde bära med sig över gränsen. Nyhetsbyrån IPS är på plats i Nyakabande.
De flesta flyktingarna har gått till fots i flera dagar på flykt undan de olika rebellgrupper som strider i Nord-Kivu. Här i Uganda hoppas de på ett bättre liv – en tillvaro utan krig.
– Konflikten i östra Kongo kommer aldrig att ta slut, vi hoppas på en bättre framtid här i Uganda, säger Ndagigimana Ndayambaje till IPS.
Han har precis anlänt till Nyakabande med sin fru och deras två barn.
Många som kommer hit bär med sig hemska upplevelser. Bruce Murray som arbetar för den kristna sjukvårdsorganisationen Medical Teams International, MTI, berättar att många kvinnor som anländer till lägret har utsatts för sexuellt våld och våldtäkter. – Barnen lider främst av undernäring, andningssjukdomar och diarré. En mycket hög andel av barnen har vattkoppor, berättar Murray.
Sedan i april förra året har närmare 2,2 miljoner människor tvingats på flykt undan striderna i Nord-Kivu, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Närmare 700 000 flyktingar har begett sig över gränsen till grannländerna Uganda och Rwanda.
I förra veckan vädjade UNHCR om närmare 70 miljoner dollar i bistånd för att kunna hjälpa dessa människor, som tvingats på flykt undan striderna mellan regeringsstyrkor och de olika rebellgrupperna, främst M23 och den rwandiska gruppen FDLR, som har sina rötter bland de hutuextremister som genomförde folkmordet 1994.
Under några månader fram till i februari i år var tillströmningen av nya flyktingar till lägret i Nyakabande ganska jämnt fördelat, mellan 50 och 100 nya människor anlände varje dag. Men i början av mars ledde interna stridigheter inom M23-gerillan till att tusentals nya flyktingar snabbt tog sig hit. UNHCR, Röda Korset i Uganda och MTI har fått arbeta hårt för att kunna ge hjälp till de nyanlända flyktingarna.
Vid flyktinglägret registreras de anländande. Därefter får de officiell flyktingstatus och ges därmed rätten till samma samhällsservice som lokalbefolkningen, samt arbetstillstånd.
– M23-rebellerna kom varje dag och krävde mat och pengar av oss, och hotade att döda oss om vi inte gjorde som de sa. Men här i Uganda kan jag till och med få en egen bit jord att odla, säger David Byirangiro, som flytt från östra Kongo.
Samtidigt som konflikten i Nord-Kivu fortsätter tvingas FN:s livsmedelsprogram, WFP, arbeta hårt för att se till att det finns tillräckligt med mat till alla som tvingats på flykt.
– Vi har ett underskott i finansieringen av hjälpen till flyktingarna i Uganda. Världens uppmärksamhet är riktad mot andra länder, som Mali och Syrien, men världen måste förstå att den politiska instabiliteten i Kongo-Kinshasa också fortsätter, säger Lydia Wamala, språkrör för WFP i Uganda.
WFP har redan tvingats skära ned på matbiståndet till flyktingarna, och om antalet flyende människor fortsätter att stiga kan situationen komma att förvärras.
I slutet av februari träffades afrikanska ledare och FN-representanter i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba för att försöka få ett slut på konflikten i östra Kongo. De viktigaste aktörerna i konflikten, i synnerhet FDLR och M23, var dock inte inbjudna till fredssamtalen. Och flyktingarna i Nyakabande hyser inga förhoppningar om ett snart slut på striderna.
– Fredssamtalen är helt meningslösa. Vi är så trötta på denna konflikt som aldrig tycks få ett slut, säger flyktingen Florence Mahirwe till IPS.
Bastian Schnabel
IPS/ Nyakabande, Uganda
Läs också
När Amnesty uppmärksammade internationella kvinnodagen på Världskulturmuséet var tillströmningen så stor att platserna tog slut. 950 personer närvarade under kvällen som innehöll allt från seminarier, tal, feministisk balett till roller derby och fest. Mödradödlighet, abort och sexuellt våld i Sverige och Kongo var några av de ämnen som togs upp.
Bastian Schnabel IPS/Nyakabande |