Inspärrade journalister fortsätter utge tidning
Sedan tre veckor hålls 31 medarbetare på nyhetstidningen Noticias inlåsta på redaktionen i delstaten Oaxaca, södra Mexiko. De bevakas av en grupp beväpnade demonstranter, troligen bestående av bland annat civilklädda poliser. Enligt tidningens medarbetare ligger de lokala myndigheterna bakom bojkotten som har utlösts på grund av en ”konstruerad” strejk.
Medlemmar av fackföreningen för arbetare och jordbrukare, CROC, med anknytning både till det ledande politiska partiet i området, PRI, och Noticias, deklarerade i mitten på juni att tidningen strejkade. Demonstranterna omringade den byggnad i vilken redaktion håller till och krävde en löneförhöjning med 25 procent för samtliga Noticias medarbetare, och ökade sociala bidrag med 400 procent.
Noticias medarbetare menar dock att det hela är uppgjort och bara en strategi för att stoppa tidningen från att framföra kritik mot lokala myndigheter, och hindra tidningens i dess arbete. En majoritet av tidningens mer än 100 medarbetare menar att de vare sig erkänner några av demonstranterna som sina fackliga ledare, eller instämmer i de krav som framförs. De menar också att de inte sett en enda av Noticas medarbetare bland demonstranterna. Men de lokala myndigheterna fortsätter hävda att tidningen strejkar varför den även borde upphöra att publicera. Noticias har emellertid inte slutat publicera utan nås av information från journalister utifrån och lyckas på så sätt fortsätta utge sin tidning som har en upplaga på runt 20 000 exemplar.
–Här är vi, vi har inte mycket mat eller vatten, och vi sover på golvet, men tidningen fortsätter vi att ge ut, säger Noticias journalist Octavio Vélez.
Flera organisationer har under de senaste veckorna vädjat om frigivning av Noticias inspärrade medarbetare. Däribland Amnesty som har uppmanat Mexikos president att vidta omedelbara åtgärder för att garantera säkerheten för de inlåsta. Noticias medarbetare ska även ha hotats och förolämpats av de så kallade ”strejkande demonstranterna”.
Lokala människorättsorganisationer och aktivister menar att kränkningar av de mänskliga rättigheterna och straffrihet tillhör normen i delstaten Oaxaca. Pressfriheten respekteras inte och PRI tystar all kritik och straffar dem som försöker framföra meningsmotstånd.
IPS |