Redaktör dömd till två års fängelse för blasfemi

Ali Mohaqiq Nasab har dömts till två års fängelse för blasfemi sedan en domstol i Afghanistans huvudstad Kabul fann att artiklar han hade publicerat var ”anti-islamiska”.

Nasab är redaktör för månadstidskriften Huquq-e Zan (Kvinnors rättigheter), som bevakar kvinnors mänskliga rättigheter. Han greps den 1 oktober sedan ulema-rådet, som består av högt uppsatta muslimska präster, hade reagerat mot en serie kontroversiella artiklar i Huquq-e Zan. I ett dekret, som lästes upp i domstolen i lördags, anklagades Nasab för publiceringen av artiklar som strider mot Koranen och profeten Muhammeds läror. Ulema-rådet krävde ”ett hårt straff”.
Åklagaren yrkade i rättegången på att Nasab skulle dömas till döden för apostasi, då han ansågs vara en avfälling från islam.

Enligt New York Times visade den kommersiella TV-kanalen Tolo TV, ett inslag där Nasab förklarade att han vägrade erkänna domstolen. Han sade också att han försvarade sig själv i rätten, men det var oklart om det var hans eget val eller om det berodde på att han inte lyckats hitta en advokat. Lördagens dom i Kabul väntas bli överklagad.

Bakom fängelsedomen, som är den första mot en journalist i Afghanistan sedan talibanernas fall 2001, ligger en hård maktkamp, konstaterar New York Times.
Konservativa krafter kontrollerar en stor del av rättsväsendet, inklusive högsta domstolen. Landets informations- och kulturminister, Sayed Makhdum Raheen, tillhör den liberala falangen i president Hamid Karzais regering.

Enligt Afghanistans nya medielag finns en kommission som ska granska fall där medierna anklagas för felaktigheter. Kommissionen kan sedan komma med rekommendationer till domstolar.
Den 19 oktober hade kommissionen ett möte med Nasab och fann att artiklarna inte var hädiska mot islam.

Informationsminister Raheen var upprörd efter fängelsedomen.
- Jag har arbetat hårt för yttrandefriheten, sade han till New York Times. Vi har inte funnit någon blasfemi i artiklarna men det finns alltid fanatiker som väljer sida.
Kommissionen ansåg inte att Nasab var en avfälling eller med avsikt hade förolämpat islam. Däremot ansåg man att han var olämplig att inneha en post som chefredaktör, då han inte har utbildning för det.

Ali Mohaqiq Nasab tillhör den shiamuslimska minoriteten i Afghanistan, som utsattes för ett hårt förtryck under talibanstyret 1996-2001. Nasab har levt som flykting i Iran och har en högre utbildning vid islamiska universitet.
Attackerna mot honom från de konservativa krafterna ses också som en del i en kamp bland shiamuslimerna i Afghanistan och Iran om tolkningen av islam.

I två artiklar i Huquq-e Zan ifrågasattes om apostasi, det vill säga att någon lämnar islam, ska ses som ett brott mot islam. Enligt konservativa uttolkningar ska avfällingar från islam straffas med stening till döds.
I andra artiklar har det förordats att kvinnor och män ska ses som jämställda. Och kritik har i tidskriften riktats mot sharia-lagstiftning där sex utanför äktenskapet bestraffas med 100 piskrapp.

Afghanistans oberoende journalistförening riktade hård kritik mot domen, som man anser strider mot lagarna i Afghanistan.
- Han skrev vad han har rätt att skriva enligt afghanska lagar, sade föreningens ordförande Rahimullah Samander till nyhetsbyrån AFP.

Även FN:s mission i Afghanistan kom på måndagen med kritik och ett språkrör för FN sade enligt nyhetsbyrån AP att ”fallet följs mycket noga”.
Radio Free Europe/Radio Liberty rapporterar att fallet Nasab ses som ett tecken på att medieklimatet är på väg att försämras i Afghanistan. Bedömare i Kabul varnar för att självcensur kan breda ut sig och dessutom finns rapporter om att allt fler journalister hotas.

Reportrar utan gränser krävde på måndagen att Nasab friges.

2003 greps två journalister från veckotidningen Aftab sedan de publicerat artiklar som kritiserade hur konservativa ledare använder islam som ett politiskt vapen. De frigavs efter ingripande av Karzai, men tvingades gå i exil efter att ha mottagit hot.


New York Times