Dagliga räder mot regimkritiska organisationer

Förtrycket i Europas sista diktatur visar inga tecken på att avta trots EU:s sanktioner och internationella fördömanden. Internationella människorättsorganisationer varnar nu för en förvärrad situation och aktivister uppger att ingen verkar gå säker för president Alexandr Lukasjenko och de brutala tillslagen som följt efter det kontroversiella valet, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

  • Det är inte bara organisationer som är måltavlor, utan även de som arbetat med att övervaka valet, men det är omöjligt att vara säker på någonting just nu, säger Daria Vasjkevitj från ett nätverk av icke-statliga organisationer som arbetar för demokrati i Vitryssland.

Säkerhetsstyrkornas brutala framfart inleddes omedelbart efter tillkännagivandet att Lukasjenko behållit makten genom att ha fått 80 procent av rösterna i presidentvalet 19 december.

Arga väljare och kandidater från oppositionen samlades på ett torg i centrala Minsk efter valet. Analytiker förutspådde att Lukasjenko skulle låta en sådan demonstration vara för att blidka Väst som lovat miljarder euro i bistånd till landet, men istället följde en våldsam våg av förtryck som redan jämförs med de värsta fasorna under Sovjetregimen.

Hundratals demonstranter greps och misshandlades, en oppositionskandidat fick sitt ben brutet när kravallpolis gick till angrepp mot honom, en annan presidentkandidat fördes till sjukhus för allvarliga skallskador efter sammandrabbningar med polisen.

Amnesty International har uppgett att människor som befann sig hundratals meter från torget angreps av polisen. Många fler har blivit gripna sedan dess. Det rapporteras att människor förts bort av polis vid alla tider på dygnet för att de befunnit sig i närheten av demonstrationerna. De som gripits har förvägrats kontakt med advokat eller familj. Gripna som senare släppts har berättat om ”omänskliga förhållanden” i fängelser där de hållits i förvar.

Ett antal personer riskerar nu upp till femton års fängelse anklagade för anstiftan till upplopp. De anklagade säger att de förvägras juridiska ombud. En advokat som skulle ha företrätt en journalist, Irina Khalip, hustru till förre presidentkandidaten Andrej Sannikov, vägrade plötsligt att företräda henne. Det visade sig att säkerhetspolis sagt att advokaten skulle förlora sin yrkeslegitimation om hon åtog sig fallet.

Organisationer, människorättsförsvarare och grupper som anses vara det minsta regimkritiska utsätts för angrepp.
- Organisationer utsätts för räder varje dag, säger Daria Vasjkevitj till IPS.
Människorättsgrupper uppger att kontor plundrats och egendom konfiskerats.

Lukasjenko har motiverat angreppen med att de är nödvändiga för att undvika en revolution likt den som tvingade bort hans vän Kurmanbek Bakijev från makten i Kirgizistan förra året, en revolution som han hävdar att västmakterna stod bakom.

Det internationella samfundet har fördömt tillslagen och i förra veckan meddelade EU att man infört en rad sanktioner mot över 150 personer inom Lukasjenko-regimen som bland annat har belagts med reseförbud och fått sina tillgångar frusna. Samtidigt har västländer utlovat tiotals miljoner euro i bistånd till organisationer, studenter och oppositionsgrupper i ett försök att stärka dessa rörelser.
Vissa observatörer ifrågasätter dock hur effektivt detta är. Det har rapporterats att personer inom Lukasjenko-regimen redan lyckats kringgå reseförbudet. Andra har öppet hånat sanktionerna och säger att Lukasjenko funnits på liknande listor tidigare.

**Pavol Stracansky_
IPS/Prag

Läs mer:
Övergrepp i efterdyningarna av valet (Amnesty 2 februari)


IPS