Katolska kyrkan gömmer krigsförbrytare

Carla Del Ponte, chefsåklagare vid krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien i Haag, sa till den engelska nyhetstidningen The Daily Telegraph den 20 september att hon tror att den före detta generalen Ante Gotovina gömmer sig i ett kloster i Kroatien. Hon anklagar även den katolska kyrkan för att vägra samarbeta i frågan.

General Ante Gotovina har varit på flykt allt sedan tribunalen år 2001 åtalade honom för brott mot mänskligheten för hans ohyggliga illdåd mot serbiska civila under militärkampanjen Storm. President Stipe Mesic, som efter sitt tillträde gjort insatser för att försvaga nationalisternas och krigsveteranernas roll i det politiska livet, har gång på gång hävdat att generalen inte befinner sig i landet.

För en tid sedan fick så Carla Del Ponte, chefsåklagare vid krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien i Haag, ett tips som pekade på att Ante Gotovina befinner i ett kloster i Kroatien. Vilket vet man inte. I juli reste Del Ponte till Vatikanen där hon redogjorde sina misstankar för ärkebiskop Giovanni Lajolo. Han förklarade att eftersom Vatikanen inte är en stat är man inte förpliktigad att hjälpa FN jaga krigsförbrytare. Frustrerad efter månader av hemliga vädjanden till ledande vatikanska ämbetsmän, även till påven själv, valde Del Ponte att offentliggöra sina misstankar i The Daily Telegraph.

  • Jag tror att generalen gömmer sig i ett kloster under den katolska kyrkans beskydd. Kyrkan har mycket avancerade informationskanaler och skulle inom några dagar kunna ta reda på vilket av de åttio kloster det rör sig om, men de vägrar. Jag är djupt besviken över deras ovilja att samarbeta, delvis för att jag själv är katolik, säger hon till The Daily Telegraph.

Under en konferens den 20 september förnekade de kroatiska biskoparna Del Pontes anklagelser.
- Vi förkastar påståendena och vi finner Del Pontes idéer oacceptabla. Ledarna inom den katolska kyrkan i Kroatien har inget vetskap om var Gotovina kan tänkas befinna sig. Chefsåklagaren är uppenbarligen frustrerad vilket bör tas med i beräkningen när man tar del av hennes anklagelser, skriver biskoparna i ett pressmeddelande.

Fransiskanermunkarna i östra Herzegovina har ett uråldrigt rykte om sig att vurma för kroatisk nationalism och oberoende från självaste Vatikanen. Om Gotovina verkligen gömmer sig där innebär det en delikat situation för katolska kyrkan och även tribunalen. Kroatiens medlemskap i EU ligger nämligen på is i väntan på att generalen arresteras och utlämnas.


Radio Free Europe