Asien: Pressfriheten fortsatt dålig
Pressfriheten i flera centralasiatiska länder är fortsatt mycket otillfredsställande, uppger Reportrar utan gränser, RSF, i en ny rapport.
- Situationen i dessa länder är mycket dålig. Vi vet helt enkelt inte mycket om vad som händer där, sade chefen för RSFs observatörsgrupp på Europa-avdelningen, Soria Blatmann, till IRIN.
Hennes uttalande sammanföll med tisdagens publicering av RSF:s tredje årliga rapport, i vilken en jämförelse görs mellan 167 länder. Asien uppvisar, liksom i tidigare rapporter, sämst resultat med åtta länder på bottenplaceringen: Iran, Saudiarabien, Nepal, Vietnam, Kina, Turkmenistan, Burma och Nordkorea.
I centrala Asien är situationen värst i Turkmenistan som hamnar på 164 plats följt av Uzbekistan, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzikistan. I dessa fem forna sovjetiska republiker är situationen så allvarlig att oberoende journalsiter antingen inte existerar eller utsätts för förföljelse av myndigheterna.
- Turkmenistan är absolut värst, sade Blatmann och tillade att det inte finns någon etablerad oberoende media i landet.
- Det finns inga riktiga journalister i Turkmenistan och därför är rapporteringen därifrån mycket bristfällig. Därför borde vi sätta stor press på denna diktatur.
I grannlandet Uzbekistan är situationen inte mycket bättre. Blatmann påpekar att den uzbekistanska regeringen inte tolererar någon som helst kritik.
- Journalister som vill skriva om det korrumperade samhället möter många hinder på vägen, säger Blatmann och nämner fallet med journalisten och människrorättskämparen Ruslan Sharipov som skrivit regeringkritiska artiklar. Han fick nyligen politisk asyl i USA, efter att i hemlandet blivit dömd till ett femårigt fängelsestraff för grundlösa påståenden om att han haft sexuellt umgänge med en minderårig.
Kazakstan hamnar lite högre upp på listan, men liknande anklagelser mot journalister förekommer även där. Trots att oberoende massmedia existerar i landet, hittar myndigheterna medel för att komma åt de regimkritiska journalisterna.
Situationen ser inte ut att kunna förbättras inom den närmaste framtiden. De kommande valen i Uzbekistan, Kirgizistan och Tadzikistan kommer enligt Blatmann snarare att förvärra läget.
- Enligt vår erfarenhet är regeringarna i dessa länder alltid mer stränga mot medierna under valkampanjer, säger hon och poängterar att journalsiterna därför löper stor risk att utsättas för förföljelse.
Nadja Odobasic, praktikant, Amnesty Press och media
IRIN |