Svält som vapen i Jemen

När svält används avsiktligt som vapen skulle det kunna innebära krigsbrott och bör straffas, menar FN:s särskilda rapportör om rätten till mat. I Jemen har den akuta undernäringen ökat dramatiskt sedan inbördeskrigets början 2015.

Hilal Elver, FN:s specialrapportör för rätten till mat, på en presskonferens 25 oktober.

Hilal Elver, FN:s specialrapportör för rätten till mat, på en presskonferens 25 oktober. Foto: UN Photo/Cia Pak

Rapportören Hilal Elver har i en ny rapport undersökt hur situationen ser ut med rätten till mat i samband med konflikter.

– I motsats till den allmänna uppfattningen utgör dödsoffer vid strider endast en liten del av antalet döda i konfliktområden. De flesta dör i själva verket till följd av hunger och sjukdomar, säger hon.

Antalet konflikter har ökat snabbt i världen och dessa har medfört en allt mer osäker livsmedelsförsörjning.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO är andelen undernärda som lever i konfliktdrabbade länder och utdragna kriser nästan tre gånger högre än i andra utvecklingsländer.

I enbart fem konfliktdrabbade länder hotas omkring 20 miljoner människor av svält. Ytterligare omkring 70 miljoner människor i 45 länder behöver för närvarande akut livsmedelsbistånd vilket är en ökning med 40 procent sedan 2015.

Eftersom rätten till mat är en universell mänsklig rättighet påpekar Hilal Elver att länder och andra parter i en konflikt måste agera och undvika att använda mat som ett vapen i krig.

– Om svält blir resultatet till följd av staters eller andra aktörers medvetna handlingar, om mat används som ett vapen i krig så handlar det om ett internationellt brott. Det internationella samfundet bör klargöra att detta är ett krigsbrott eller brott mot mänskligheten, annars är det som att det på ett sätt accepteras, säger Hilal Elver.

Staden Sa’ada i norra Jemen har drabbats hårt av flygbombningar från den koalition som leds av Saudiarabien och får stöd av USA och Storbritannien. Nu anklagas bägge sidor i kriget i Jemen för att använda mat som vapen.

Staden Sa’ada i norra Jemen har drabbats hårt av flygbombningar från den koalition som leds av Saudiarabien och får stöd av USA och Storbritannien. Nu anklagas bägge sidor i kriget i Jemen för att använda mat som vapen. Foto: OCHA/Philippe Kropf

I Jemen pågår världens just nu värsta humanitära kris. Omkring 60 procent av befolkningen lider brist på mat medan 7 miljoner hotas av svält och akut brist på mat. Det är en situation som förväntas bli ännu mer kritisk om inte tillgången till det akuta livsmedelsbiståndet ökar.

Enligt FN:s livsmedelsprogram, WFP, är över 3 miljoner barn och gravida kvinnor samt ammande mödrar akut undernärda, vilket gör att de löper högre risk att drabbas av smittsamma sjukdomar som kolera. Ett allvarligt kolerautbrott i april har redan lett till över 2 000 dödsfall och har förvärrat krisen.

De olika parterna i den pågående konflikten har medvetet spelat en avgörande roll för den allt mindre tillgången på mat. Den blockad som Saudiarabien infört förhindrar införsel av mat i ett land som tidigare importerade 90 procent av maten.

Den Saudiledda koalitionens luftangrepp har också inriktats mot landets jordbrukssektor, vilket ytterligare begränsat tillgången till mat. Houthi-rebellernas belägring av flera städer har förhindrat att basvaror når fram till civila.

Landets näst största stad Taiz har varit belägrad av houthi-rebeller i över ett år vilket inneburit att leveransrutter blockerats och bristen på mat blivit stor.

Hilal Elver säger att Jemen är ett tydligt exempel på när svält används avsiktligt som vapen och utgör ett brott mot mänskligheten. I Jemen är det både den Saudiledda koalitionen och houthi-rebellerna som använt sig av detta, framhåller hon.

Hon påpekar dock att straffriheten är utbredd när det gäller situationer där svält är avsiktligt framkallad. Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har inte åtalat en enda person som har varit ansvarig för sådana kriser.

FN-chefen Antonio Guterres har lagt till den Saudiledda koalitionen på FN:s svarta lista över människorättsbrott mot barn, men Hilal Elver efterlyser lagliga mandat för att förhindra svält och skydda människors rätt till mat.

Det handlar om att utveckla internationella rättsliga normer för att stärka normen att svält som är avsiktligt framkallad utgör krigsbrott eller brott mot mänskligheten och se till att de mest allvarliga fallen hänvisas till Internationella brottmålsdomstolen för utredning och eventuellt åtal.

Det formella erkännandet av svält som brott mot mänskligheten kan förhindra att regeringar kan gömma sig bakom naturkatastrofer och principer om staters suveränitet när de använder svält som ett vapen i folkmordsliknande krigföring, enligt den nya rapporten.

7 november 2017

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York

Läs också

Yemen: Houthi Strike on Saudi Airport Likely War Crime. Saudi-Led Coalition Closes Yemeni Land, Sea, Air Ports (Human Rights Watch 7 november)

Yemeni President Hadi 'under house arrest' in Riyadh (al-Jazira 7 november 2017)

Saudi accuses Iran of potential 'act of war' (al-Jazira 6 november 2017)

Parties to 'brutal conflict' in Yemen must respect international humanitarian law – UN official (UN News Centre 6 november 2017)

Suspected cholera cases in crisis-torn Yemen near 900,000 – UN (UN News Centre 2 november 2017)

In Saudi Arabia, UN envoy seeks to further initiatives to end violence in Yemen (UN News Centre 25 oktober 2017)

Yemen: UN downplays Saudi Arabia-led coalition’s crimes against children (Amnesty International 6 oktober 2017)

UN: Breakthrough resolution establishes expert group to investigate violations in Yemen (Amnesty International 29 september 2017)

Läs mer om Jemen från Amnesty Press

Vem bryr sig om Jemen? (Ledare i nummer 2-2017, 14 juni 2017)

Attacker mot sjukvården – Organisationer slår larm om barns utsatthet i Jemen (24 april 2017)

Internationellt vapenavtal utan effekt i Jemen (4 januari 2017)

Det bortglömda kriget i Jemen: FN:s sändebud anklagar bägge sidor för krigsbrott (19 december 2016)

Krisen i Jemen skärps – fortsatta civila dödsoffer men USA lovar nya fredssamtal (26 augusti 2016)

Civila mål bombas i Jemen (5 mars 2016)

Vapen från väst dödar i Jemen (22 januari 2016)

På flykt undan kriget i Jemen (27 juni 2015)

Hon skildrar dramatiken i Jemen (intervju med Tanja Holm i Amnesty Press nr 2/2015)

Läs artiklar av Tanja Holm i Amnesty Press

»Grattis till oss alla« (Nr 4/2011)

Jemens en miljon krig (Nr 4/2011)

ÖVRIGA ARTIKLAR

Det politiska kaoset i Jemen riskerar att förvärras (29 januari 2015)

En försummad chans (Nr 3/2013)

ALMEDALEN: Bahrain och Jemen - de bortglömda revolutionerna (5 juli 2013)

Tårarnas port (Nr 2/2013)

Stor besvikelse bland Jemens revolutionärer (21 februari 2013)

Mord i lönndom (nr 1/2013)

Boushra al-Maqtary om Jemen: Saleh har avgått men regimen är kvar (10 januari 2013)

Fredspristagare i fokus (15 december 2011)

Unga demonstranter tar avstånd från oppositionen: ”President Saleh måste fängslas”. (18 maj 2011)

Vilket hyckleri! (Nr 1/2011)

Amerikanskt militärt bistånd underblåser konflikt i norra Jemen (15 december 2010)

Fler Houthirebeller dömda till döden (4 november 2009)

Ingen fristad för flyktingarna i Saada (14 oktober 2009)

Massprotester i södra Jemen (7 oktober 2009)

Krisen skärps - tiotusentals nya flyktingar i Saada (23 september 2009)

Jemen i skuggan av kriget mot terrorismen (Nr 5 /2007)

Backlash för kvinnorna i Jemen (5 mars 2007)

Jemens nya MR-minister vill införa ombudsmän (nr 3/2003)

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York