20 arbetare mördade i Baluchistan

I fredags kväll kom beväpnade män till ett läger för byggnadsarbetare i Gokh Don i Baluchistan i sydvästra Pakistan. Sedan angriparna förvissat sig om att arbetarna inte var lokala invånare sköts 20 arbetare till döds. Myndighetsföreträdare uppgav enligt nyhetsbyrån AFP att gärningsmännen sköt ihjäl arbetarna på nära håll sedan de hade ställts upp på led. Arbetarna arbetade med att bygga en bro och skyddades av en paramilitär styrka som dock flydde när angreppet inleddes. 16 av de mördade arbetarna uppges komma från Punjab medan fyra var från Sindh.

BLF, Baluchi Liberation Front, tog på sig skulden för attacken. Måndag 13 april uppgav myndigheterna att minst 13 medlemmar i BLF hade dödats av säkerhetsstyrkorna medan en ledare inom BLF skulle ha tillfångatagits, rapporterar AFP. BLF fick internationell uppmärksamhet i februari 2009 när amerikanen John Solecki, som arbetade för FN:s flyktingorgan UNHCR, kidnappades. Han frigavs senare av ”humanitära skäl”.

Morden den 10 april ägde rum cirka 100 mil sydväst om Quetta, provinshuvudstad i Baluchistan. Sarfraz Bugti, inrikesminister i Baluchistan, fördömde i skarpa ordalag attacken mot byggnadsarbetarna:
– BLF borde skämmas över att kalla sig nationalister. De är terrorister och gruppens ledare, som råkar vara läkare, är en förolämpning mot denna yrkesgrupp.

Allah Nazar Baluch, som leder BLF, var läkare innan han beslöt sig för att delta i det uppror som inleddes år 2004. Ända sedan Pakistans självständighet från Storbritannien 1947 har det funnits grupper i Baluchistan som sökt självständighet. Idag har provinsen cirka sju miljoner invånare men trots naturtillgångar som gas och mineraler är många missnöjda med bristen på utveckling. BLF ser icke-balucher som bosättare och angriper både civila och myndighetsföreträdare.

Pakistanska säkerhetsstyrkor har anklagats för en rad övergrepp, däribland tortyr och utomrättsliga avrättningar.

BLF utlovade fortsatta attacker.
– Vi kommer fortsätta vår kamp mot den pakistanska ockupationen tills Baluchistan är befriat, sade Goran Baluch till AFP.

I början av förra året rapporterades om interna strider mellan olika grupper som kämpar för Baluchistans självständighet och en del bedömare pekade då på en försvagning av upproret.

Ulf B Andersson

Läs också
Pakistan: Mass graves a stark reminder of violations implicating the state in Balochistan (Amnesty International 5 februari 2014)

Ulf B Andersson
Amnesty Press