Kampanj kan leda till förbud mot kvinnlig könsstympning i Gambia

En grupp kvinnor som tidigare genomförde kvinnlig omskärelse tar vid en offentlig manifestation avstånd från sedvänjan.

En grupp kvinnor som tidigare genomförde kvinnlig omskärelse tar vid en offentlig manifestation avstånd från sedvänjan. Foto: Saikou Jammeh/IPS

Gambiska aktivister hoppas nu att deras långvariga kamp mot kvinnlig könsstympning ska leda till att det införs ett förbud mot sedvänjan i landet. Tidigare försök har misslyckats, men nu menar aktivisterna att tiden är mogen.

Kvinnlig könsstympning är fortfarande mycket vanligt i Gambia, men efter en mer än 30 år lång kampanj hoppas nu aktivisterna att landets parlament ska godkänna ett nytt lagförslag om att förbjuda traditionen.

Bakom lagförslaget står organisationen Gamcotrap, som menar att man denna gång kommer att lyckas.

– Tiden är inne, och det kan inte genomföras några halvmesyrer. Lagen måste vara tydlig, och enligt lagförslaget ska alla former av könsstympning förbjudas. Diskussionen kan inte pågå för evigt och regeringen måste ta det rätta beslutet, säger Amie Bensouda, som arbetat som juridiskt ombud för lagförslaget.

Gamcotraps ordförande Isatou Touray säger att kampanjen mot kvinnlig omskärelse nu står starkare än någonsin tidigare.

– Det har varit ett stort arbete, men jag tror på ett förbud eftersom både kvinnor och män vill ha det. Jag vet att det finns fickor av motstånd, men så är det alltid när det handlar om kvinnofrågor, säger Isatou Touray till IPS.

Enligt henne har man inom kampanjen sedan år 2007 förmått 900 lokalsamhällen att upphöra med könsstympning.

– Och detta är en trend som kommer att fortsätta växa, säger Isatou Touray.

Nästan 80 procent av Gambias kvinnor beräknas ha utsatts för kvinnlig omskärelse. Men den långa kampanjen mot ingreppet har resulterat i en förändrad inställning bland allmänheten, som även påverkat mer konservativa folkgrupper på landsbygden.

Hundratals personer som tidigare arbetat med att utföra ingreppen har offentligt meddelat att de slutar med sin verksamhet.

En av dem är Babung Sidibeh, som tidigare hade ansvaret för att upprätthålla traditionen i sin hemort Janjanbureh. Hon berättar att hon ärvde sin roll efter sina föräldrar, men efter att hon beslöt sig för att sluta med ingreppen har den kvinnliga könsstympningen upphört i hennes hemregion.

Babung Sidibeh tog sitt beslut efter att ha gått en kurs om mödravård och kvinnors rättigheter som anordnades av Gamcotrap.

– Jag insåg då vilka skador vi förorsakat våra medsystrar. Om jag hade insett det tidigare så hade jag aldrig genomfört några omskärelser, säger hon till IPS.

I våras organiserade Gamcotrap ett möte med en grupp religiösa ledare för att diskutera frågan om kvinnlig könsstympning. Muslimska skriftlärda från flera afrikanska länder deltog vid mötet, som genomfördes innan lagförslaget lämnades in till parlamentet.

– Vi hade en konstruktiv dialog och en majoritet kom fram till att kvinnlig könsstympning inte är något som hör ihop med islam, utan är en kulturell företeelse. Gruppen rekommenderade att en särskild lag ska införas och en deklaration undertecknades, berättar Isatou Touray.

Samtidigt finns det en inflytelserik grupp av muslimska ledare som fortsätter att hävda att kvinnlig omskärelse är nödvändigt enligt islam, och denna grupp arbetar nu hårt för att bekämpa den nya lagförslaget.

Saikou Jammeh

20 juli 2014

Bild

En grupp kvinnor som tidigare genomförde kvinnlig omskärelse tar vid en offentlig manifestation avstånd från sedvänjan. Saikou Jammeh/IPS

Saikou Jammeh
IPS/Banjul