Granatgevär och kulsprutor når Boko Haram i Nigeria

Boko Harams attack mot FN:s högkvarter i Abuja den 26 augusti 2011 då 23 personer dödades och 81 personer skadades.

Boko Harams attack mot FN:s högkvarter i Abuja den 26 augusti 2011 då 23 personer dödades och 81 personer skadades. Foto: Chris Ewokor/IPS

Avancerade vapen smugglas in i Nigeria och tros komma från Mali, Libyen och Somalia. Amnesty International uppger att 1 500 människor dödades under årets tre första månader i attacker utförda av extremiströrelsen Boko Haram och i säkerhetsstyrkornas motattacker.

Ett attentat mot en busstation i huvudstaden Abujas utkant den 14 april krävde minst 75 liv. Islamistgruppen Boko Haram sade sig ligga bakom attacken.

Ngupar Kemzy skulle få besök av sin kusin, Andy Nepli, under påskhelgen. Men 32-årige Nepli var en av dem som dödades i de två kraftiga explosionerna i en fullsatt buss i Nyanya i utkanten av huvudstaden. Många av offren var så illa tilltygade att det var svårt att identifiera dem.

– Vi kunde identifiera honom först efter att ha undersökt hans kläder och identitetskort. Avslitna kroppsdelar var spridda över platsen, säger Kemzy, som rusade dit efter explosionen.

Samma kväll framkom att 129 elever kidnappats från en flickskola i staden Chibok i delstaten Borno i den nordöstra delen av landet som är Boko Harams bas. Extremiströrelsen misstänks ligga bakom kidnappningen.

Boko Haram använder sig också av den brända jordens taktik som är en metod i krigföring för att förstöra resurser. De bränner ner hela byar och dödar dess invånare. Boko Haram uppges ha kopplingar till al-Qaida och dess nordafrikanska gren, samt al-Shabaab i Somalia, och är i huvudsak verksamma i nordöstra Nigeria.

Enligt Amnesty International har 1 500 människor dödats från och med januari till och med mars i år i Boko Harams attacker och i samband med säkerhetsstyrkornas okontrollerade motattacker.

En övergång till användning av moderna vapen uppges ha lett till en upptrappning av krisen i landet. Även andra väpnade grupper har övergått från att använda påkar och machetes till mer avancerade vapen som kulsprutor och granatgevär.

– De som använder dessa vapen kan agera kraftfullare på ett sätt som de aldrig skulle ha kunnat med enklare vapen. Med sina moderna vapen har de även attackerat militäranläggningar, säger Steve Obodokwe vid den nigerianska organisationen Centre for Environment, Human Rights and Development.

Vapen smugglas in i Nigeria och tros komma från länder som Libyen och Mali. Den tidigare försvarsministern Olusola Obada säger att några av de insmugglade vapnen kommer från libyska vapenförråd som plundrades i samband med att Muammar Gaddafi störtades i Libyen 2011.

Det anses också troligt att en del vapen, bland annat de som används av Boko Haram, når Nigeria genom al-Qaidas nätverk.

– Det är inte orimligt att anta att en del av vapnen levereras av islamistiska grupper i Somalia och Mali, säger Obodokwe.

Ifeanyi Okechukwu är nationell koordinator för _West Africa Network for Peace Building _som är en organisation som arbetar för att förhindra väpnade konflikter. Han menar att Boko Harams uppmärksammade attacker, bland annat mot militärbaser, mot FN-högkvarteret i Abuja 2011 och den nationella polisen har lett till att fler grupper tagit till vapen eftersom de sett att säkerhetsstyrkorna inte har förmågan att stoppa dem.

Organisationen International Crisis Group uppger att Boko Harams attacker lett till att nära en halv miljon människor har drivits på flykt och att hundratals skolor och offentliga byggnader förstörts samt att resurser ödelagts i den nordöstra delen av landet som är Nigerias fattigaste.

Läs mer ”Min regering ser mig som en statsfiende” – filmare från Nigeria söker asyl i Sverige (intervju i Amnesty Press 2 mars)

Sam Olukoya
IPS/Lagos