Haiti: Fortsatta protester mot Aristide – åtta döda

Den 1 januari ska Haiti fira 200 år av självständighet från Frankrike. Men president Jean-Bertrand Aristide möter allt större motstånd och demonstrationerna fortsätter.
På onsdagen tågade 2 000 läkare och medicinstuderande genom huvudstaden Port-au-Princes gator för att kräva att Aristide
avgår. Demonstranterna klagade över att anhängare till presidenten attackerar dem.
– Hur kan vi arbeta när vi fruktar att patienterna ska bli misshandlade, sade doktor Gerord Boyer till nyhetsbyrån AP.

Enligt den privatägda Radio Vision dödades åtta personer vid måndagens protester i Gonaives på Haitis västkust. Tidigare har myndigheterna uppgett att en person dog. Även i huvudstaden Port-au-Prince utbröt skottlossning på måndagen när 10 000 personer demonstrerade. Okända gärningsmän öppnade eld mot demonstranterna och kravallpolis besvarade elden. Minst två personer dödades enligt BBC.

Sedan i september beräknas 23 personer ha dödats i demonstrationer mot Aristide. De senaste protesterna kom efter den 5 december då anhängare till presidenten anklagades för att ha gått in på universitetsområdet och ha misshandlat oppositionella studenter liksom universitetspersonal, inklusive rektorn.
Amnesty föreslog den 17 december ett tiopunktsprogram för att skydda de mänskliga rättigheterna i Haiti.

Haiti är det fattigaste landet i den västra hemisfären och Aristide har av många fattiga setts som ett hopp. Han var tidigare präst och vann 1991 det första fria valet i landets historia med en radikal vänsterretorik. Han störtades dock i en kupp, men efter att USA på FN:s uppdrag 1994 hade invaderat Haiti återinsattes Aristide. Han återkom 2000 som president då han åter vann ett val och hävdar därför att han är folkvald och kommer sitta kvar tills mandatperioden går ut 2006.
Aristide har nu definitivt förlorat stödet från studenter och intellektuella och den 23 december arrangerade över 1 000 musiker, konstnärer och författare en demonstration på universitetet i Port-au-Prince. Flera av landets främsta musiker deltog, rapporterar AP.

Det utländska deltagandet vid 200 års-firandet är nu också osäkert. Det är ännu osäkert om Sydafrikas president Thabo Mbeki kommer att delta och från grannländerna i Karibien rapporteras intresset vara svagt. USA har uppmanat sina medborgare att undvika resor till Haiti på grund av de fortsatta oroligheterna.

Ulf B Andersson

27 december 2003

Ulf B Andersson
Amnesty Press