Kurdisk cyberdissident dömd till 30 års fängelse

Kamal Sayid Qadir hungerstrejkar nu i protest mot att han dömts till 30 års fängelse av en domstol i staden Erbil i den kurdiska delen av Irak. Det uppger hans syster som är bosatt i Tyskland, rapporterar Reportrar utan gränser.

Fängelsedomen fördöms nu av allt fler och Reportrar utan gränser, RSF, kräver att Massoud Barzani, ordförande i den kurdiska regionalregeringen, KRG, ingriper för att få Kamal Sayid Qadir frigiven.
– Vi fördömer användandet av fängelsedomar för att beivra lagöverträdelser inom pressen. Vi är chockade över straffets längd, även om det skulle ha varit så att Qadir har gjort sig skyldig till ärekränkning av er, skriver RSF i ett brev till Barzani. Detta bådar illa för yttrandefriheten i Iraks kurdiska region.

Kamal Sayid Qadir är österrikisk medborgare och bor normalt i Wien. Han medverkar regelbundet på hemsidor som Kurdishmedia.com och Kurdistanpost.com och har där riktat hård kritik mot Massoud Barzani och dennes parti KDP, Kurdistans demokratiska parti.

Den 26 oktober bortfördes Qadir i Erbil av Parastin, en säkerhetstjänst som tillhör KDP. Den 19 december ställdes han inför rätta inför en statssäkerhetsdomstol, i praktiken en domstol som kontrolleras av KDP.
Enligt uppgift ska han ha fått besked om rättegången några minuter innan den skulle börja. Qadirs advokat hade utsetts av domstolen och hade aldrig träffat sin klient innan rättegången började. Rättegången pågick i en timme och domen på 30 års fängelse avkunnades sedan Qadir hade medgett att han skrivit de två misshagliga artiklarna där Barzani anser sig ha blivit utsatt för ärekränkning.

Det uppges att domstolen använt sig av lagar som härstammar från irakiska strafflagar under Saddam Husseins tid och inte de lagar som antagits av det kurdiska regionparlamentet.

Ett stort antal kurdiska intellektuella har nu ställt sig bakom ett upprop för frigivande av Kamal Sayid Qadir:
– Att döma Kamal Sayid Qadir till 30 års fängelse efter några minuters rättegång är ett brott mot mänskliga rättigheter och alla principer i internationell rätt. Det är också ett mycket skrämmande exempel som används av den kurdiska politiska makten för att skrämma författare och kritiker i Kurdistan.

I uppropet betonas att undertecknarna inte är eniga med Kamal Sayid Qadir, men att de anser att rättegången var djupt orättvis. De kräver därför att domen ogiltigförklaras och att Qadir antingen friges eller ställs inför rätta i en fri och oberoende domstol utanför Kurdistan.

Kurdisk politik i norra Irak har länge dominerats av två partier. KDP leds av Barzani medan PUK, Kurdistans patriotiska union, leds av Jalal Talabani, som numera är Iraks president. I samband med kriget om Kuwait 1991 upprättades kurdiskt självstyre i norra Irak under beskydd av USA och Storbritannien. 1994 utbröt ett inbördeskrig mellan PUK och KDP.


Amnesty fördömer rättegången och domen mot Kamal Sayid Qadir!


RSF