Svensk talar på Förintelsekonferens

Efter många månader av förberedelser och rykten inleddes på måndagen i Irans huvudstad Teheran en ”vetenskaplig” konferens om Förintelsen kallad ”Review of the Holocaust: Global Vision”. President Mahmoud Ahmedinejad deltar inte själv i konferensen, men väntas träffa deltagarna.
Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki avfärdade den skarpa kritiken av konferensen som ”förutsägbar” och sade enligt nyhetsbyrån AP i ett tal till konferensens deltagare att ”det finns inga logiska skäl att protestera mot konferensen”:
– Syftet med att organisera denna konferens är att skapa en atmosfär där olika uppfattningar om en historisk fråga kan diskuteras. Syftet är inte att förneka eller bevisa Förintelsen, sade Mottaki.

På lördagen sade president Ahmedinejad i statlig iransk TV att det under 60 år har varit ett brott att diskutera Förintelsen i väst.
– Nu förekommer en seriös debatt om Förintelsen i medierna och också på politiska och folkliga möten, sade han enligt Iran News.

67 internationella gäster från 30 länder rapporteras delta i konferensen. FN:s avgående generalsekreterare Kofi Annan sade i ett uttalande att alla försök att kasta tvivel om huvuvida Förintelsen har ägt rum måste beklagas djupt. Han påminde om att FN:s generalförsamling har beslutat att göra 27 januari, den dag 1945 då sovjetiska armén nådde fram till Auschwitz, till en internationell minnesdag för Förintelsens offer.

Israels premiärminister Ehud Olmert uppmanade världen att protestera mot konferensen som han kallade ”ett sjukt fenomen”. Utanför den iranska FN-missionen i New York samlades judiska grupper till en protest, rapporterar den judiska nyhetsbyrån JTA. En representant för senator Hillary Clinton sade att konferensen i Teheran var en förolämpning, inte bara mot minnet av de miljoner judar som dog i Förintelsen, utan också mot de soldater från USA och dess allierade som bär vittnesmål om Förintelsens verklighet.
Både representanthuset och senaten i USA:s kongress har antagit enhälliga uttalanden som fördömer konferensen.
I Berlin protesterade den tyska regeringen och kallade till sig beskickningschefen vid Irans ambassad för att framföra sin uppfattning. Den franske utrikesministern Philippe Douste-Blazy sade att konferensen skarpt kommer att fördömas om den lägger fram revisionistiska idéer.

Även i Iran kom fördömanden. Omkring 25 000 judar bor i Iran och Maurice Motamed, den ende judiske ledamoten av majlis, parlamentet, kallade konferensen en förolämpning.
En judisk läkare i Teheran, som inte ville uppge sitt namn, sade till den tyska nyhetsbyrån dpa att konferensen var ”sorglig”:
– Iran kan kritisera Israels regering och till och med vägra att erkänna Israel som en suverän stat, men att missbruka Förintelsen i politiskt syfte är bara sorgligt.
– Att bjuda in över 60 nazistsympatisörer till Teheran för att ifrågasätta ett bittert kapitel i historien är oanständigt, tillade han.

Bland konferensens deltagare finns den tyskfödde Frederick Töben, som numera bor i Australien där han driver Adelaide-institutet, specialiserat på förnekelse av Förintelsen. 1999 dömdes Töben till sju månaders fängelse i Tyskland för förnekelse av morden på judar.
Enligt AP sade Töben i sitt framträdande vid konferensen att ”antalet offer i koncentrationslägret i Auschwitz kan ha varit runt 2 007”.
Han sade enligt den iranska nyhetsbyrån IRNA att dogmerna om Förintelsen utgör ”en mental våldtäkt”. Enligt IRNA hade Töben med sig en jättelik modell av Treblinka som han under konferensen skulle använda för att visa att gaskamrarna är en bluff.

Enligt Sunday Telegraph uppgav Töben att Lady (Michele) Renouf, var på väg för att ansluta sig till konferensen. Hon är en excentrisk person i brittiskt societetsliv, och nära vän till den kände historikern David Irving, som avtjänar ett straff på tre års fängelse i Österrike för att ha förnekat användningen av gaskamrar i Auschwitz. 2003 uteslöts hon från Reformklubben i London då hon ville bjuda in Irving. I november förbjöds från att hålla ett tal inför det brittiska högerextrema partiet BNP, då de ansåg att hennes idéer var alltför extrema.

David Duke, en av de ledande nazisterna i USA, tidigare medlem i Ku Klux Klan och före detta ledamot i delstatsparlamentet i Louisiana, prisade i sitt tal president Ahmadinejad för dennes ”mod” att erbjuda yttrandefrihet ”kring världens mest undertryckta idé: Förintelserevisionism”.

Duke är numera verksam vid MAUP-universitetet i Ukraina som anklagas för att sprida antisemitiska idéer. 2005 besökte Duke Sverige och en förundersökning enligt hetslagstiftningen inleddes.

Den franske historieprofessorn Robert Faurisson har blivit känd för att förneka att gaskamrar överhuvudtaget användes i de nazistiska lägren och har fem gånger dömts till fängelse i Frankrike. Han lade i Teheran fram en rapport kallad ”Revisionismens seger”.

Faurisson hyllade bland annat ”samvetsfångar”, däribland Horst Mahler, som tidigare tillhörde den kommunistiska stadsgerillan RAF, Röda Arméfraktionen, men som numera är chefideolog i det tyska nazistpartiet NPD. Partiet har haft stora valframgångar i delstatsval i östra Tyskland. När uppgifterna om konferensen första gången dök upp för ett år sedan beslagtog de tyska myndigheterna Mahlers pass för att förhindra att han skulle kunna åka till Iran. Nu sitter Mahler i fängelse för ha spritt rasistiskt hat.

Svensk-marockanen Ahmed Rami, som driver Radio Islam, framträdde den 25 november hos Nationalsocialistisk fronts länsavdelning i Stockholm. Vid en föreläsning om ”judefrågan” sade Rami att han själv var inbjuden till konferensen i Teheran och skulle delta. Det är dock inte klarlagt om Rami verkligen deltar i konferensen.
Däremot finns en annan svensk deltagare, Jan Bernhoff, som på måndagseftermiddagen skulle presentera ”Förintelsens demografi”.
Bland deltagarna i Teheran finns också sex judar, däribland två rabbiner, som tillhör den ultraortodoxa gruppen ”Judar förenade mot sionismen”. Denna grupp är motståndare till staten Israels bildande då det sägs strida mot judiska lagar.
Rabbinen Yisroel Dovid Weiss sade enligt IRNA att han inte förnekar Förintelsen, men att han anser att den har missbrukats av sionisterna.
Och enligt nyhetsbyrån AP uppmanade den brittiske rabbinen Ahron Cohen konferensens deltagare att inte förneka Förintelsen:
– Om vi gör det så är det en förödmjukelse och förolämpning mot offren.

Men de ultraortodoxa judarna från USA, Österrike och Storbritannien var i minoritet på konferensen och de lär inte ha övertygat gruppen av revisionister och nazister som i årtionden har kämpat för att övertyga världen om att massutrotningen av judar under andra världskriget är
en gigantisk bluff. Irans president har tidigare väckt stor uppmärksamhet genom att hävda att Förintelsen är en myt och genom värdskapet för konferensen har Iran gett förintelseförnekarna en unik möjlighet till internationell samling.

Bland dem som inte fick visum av de iranska myndigheterna fanns enligt den israeliska tidningen Haaretz en grupp judar som överlevde Förintelsen och nu bor i Israel. Inte heller Khaled Mahameed, som tillhör den palestinska/arabiska minoriteten i Israel och driver det enda Förintelsemuseet bland landets palestinier fick tillstånd att komma till Teheran.
– Jag är besviken, då jag ville åka till konferensen och konfrontera de som förnekar att Förintelsen har ägt rum, sade han till Reuters.
Khaled Mahameed säger att han är övertygad om att den israelisk-palestinska konflikten aldrig kan lösas om inte araberna erkänner Förintelsens inflytande på judar.

Ulf B Andersson

12 december 2006

Läs mer:

Teheran-konferensens program och talare

Förintelsens minnesdag: ”Vi får inte sluta tala” (Amnesty Press 27 januari 2006)

Ulf B Andersson
Amnesty Press