5 000 poliser ska skydda Pride i Belgrad – högerextremister hotar stoppa paraden på söndag

Serbiens inrikesminister Iviva Dacic lovade den 30 september att polisen kommer att garantera säkerheten för deltagarna i den Prideparad som ska hållas i den serbiska huvudstaden Belgrad på söndag, rapporterar Radio B92. Den högerextrema nationalistorganisatinen Obraz lovar dock att paraden ska stoppas. Det är inte våld - det är försvar, säger organisationens ledare Mladen Obradovic till Allvoices.

I Serbien lever fortfarande hbt-personer i en svår tillvaro. Trots att diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt) är förbjudet har den hbt-rörelse som trots allt finns i landet haft svårigheter att arbeta öppet. När försök gjordes 2001 att organisera en Prideparad stoppades den genom våldsamma angrepp. 2009 gjordes ett nytt försök men hoten mot paraden var så allvarliga att myndigheterna drog tillbaka tillståndet för manifestationen i centrala Belgrad. Hela evenemanget ställdes in då arrangörerna inte ville acceptera en plats i stadens utkanter. Det enda Pridefirandet blev en mottagning på svenska ambassaden. Enligt uppgifter i serbiska tidningar hade högerextremister planerat att attackera den svenska ambassaden.

För en månad sedan tillkännagav Gay Straight Alliance och Queeria (centret för främjande av en kultur av icke-våld och jämlikhet) att Pride i år ska firas i Belgrad söndag 10 oktober.
Den 12 september sade Serbiens president Boris Tadic att ”författningen garanterar minoriteter och alla människor rätten att vara annorlunda” och enligt Radio B92 tolkades detta som ett försvar för rätten att ha ett Pridefirande i Belgrad.

Den 30 september gick inrikesminister Ivica Dacic ut med en uppmaning till medborgarna att inte använda våld mot deltagarna i Pride och han lovade enligt Radio B92 att polisen ska skydda deltagarna. Enligt Allvoices kommer 5 000 poliser att finnas i Belgrads centrum på söndag för att förhindra oroligheter.

Högerextrema Obraz (Värdighet) kräver att Pride ställs in och dess ledare Mladen Obradovic har till Allvoices sagt att ”organisatörerna är ansvariga för konsekvenserna” om paraden inte ställs in:
- Folk kommer att samlas spontant. Vi behöver inte organisera någonting. Folk kommer att komma inte bara från hela Sebien utan också från andra länder som Grekland.
- Vad är våld? Det här är inte våld - det är försvar, förklarade Mladen Obradovic för Allvoices.

Den 21 september rapporterade Radio B92 att Hadzi Andrej Milic hade gripits av polisen för hot han har riktat mot Pride. Hadzi Andrej Milic är ledare för ”Tsar Lazars garde”, en extrem nationalistorganisation som vill hylla den okrönte serbiske tsaren som stupade på slaget vid Trastfältet i Kosovo 1389. Milic är också ledare för partiet ”Serbiskhetens förenade rörelse” och greps när han i mars misstänktes ha förfalskat namnteckningar i samband med ett försök att registrera partiet.

En annan extremistgrupp, ”Nasi 1389” har genom sin ledare Ivan Ivanovic öppet hotat med att fysiskt våld ska användas för att stoppa hbt-personerna som beskrivs som ”sjuka”.

För Serbien är Pridefirande i Belgrad en känslig fråga i förhållande till EU. Landets nuvarande president och regering är angelägna om framsteg i förhandlingarna om ett medlemskap i EU. President Boris Tadic sade den 2 oktober att han hoppas att Serbien 2015 eller 2016 ska bli medlem av EU. Frågan om den efterlyste bosnienserbiske generalen Ratko Mladic, som är åtalad av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för bland annat folkmord, har länge utgjort ett hinder för framsteg i diskussionerna mellan EU och Serbien. Frågan om Kosovos status, där Serbien inte har erkänt provinsens ensidiga självständighetsförklaring, är en annan känslig fråga.
På måndagen kom Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic till Andorra för att diskutera Serbiens fortsatta förbindelser med EU och samarbete mellan Andorra och Serbien, rapporterar Radio B92. Andorra är ett av de europeiska länder som inte har erkänt Kosovo.
Ivica Dacic sade i torsdags att Serbien numera vid alla möten som handlar om EU-integrationen får frågor om varför Pride 2009 ställdes in.

Därför är söndagens Pridefirande i Belgrad en händelse som kommer att följas med stort intresse långt utanför Serbiens gränser.
Arrangörerna har förklarat att de ser firandet som ”en inkluderande händelse”:
- En fredlig samling där vi vill visa att lesbiska, bögar, bisexuella och transpersoner fritt och utan att känna fruktan kan gå på Belgrads gator tillsammans med de alla de som stödjer jämlikhet, tolerans och respekt för mänskliga rättigheter.
Det återstår att se om den förhoppningen kan infrias.

Läs mer:

Amnesty inför Pride i Belgrad:

The Serbian government must take a stand against exclusion and intolerance (27 september)

Återigen – ett inställt Pride i Belgrad (Amnesty Press 22 oktober 2009)

Arrangörerna av Belgrad Pride


Radio B92 (Belgrad)