När demokratin avskaffas

I Ungern har Viktor Orbán ett fast grepp om den politiska makten. Stödet från väljarna har han och hans parti Fidesz använt för att avveckla en rad demokratiska hörnpelare. Gabriel Byström, chef för Göteborg-Postens kulturredaktion ger en väldokumenterad och skrämmande bild av hur demokratin avskaffas utan att EU reagerat.

böcker | 2014-12-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014
Gabriel Byström.

Gabriel Byström. Foto: Ola Kjelbye

Bok: »Tystnadens triumf«
Författare: Gabriel Byström
Förlag: Ordfront

År 1938 talade den brittiske premiärministern Neville Chamberlain om Tjeckoslovakien ”som ett litet land långt borta” och flög till München och överlämnade Sudetlandet till Nazityskland i utbyte mot papperslappen ”fred i vår tid”. Attityden till den ungerska demokratins gradvisa avskaffande har påmint om Chamberlains inställning. Det framgår av Gabriel Byströms väldokumenterade och kusliga redogörelse i Tystnadens triumf.

Viktor Orbán leder partiet Fidesz, en gång i tiden ett ungt liberalt parti, som ingav förhoppningar om ett nytt Centraleuropa. Hans parti har idag absolut majoritet i parlamentet och drar sig inte för att använda sin makt för att styra Ungern i auktoritär riktning.

Till höger om Fidesz finns Jobbik, med stöd av cirka 20 procent av de röstande. Det är ett parti som har antiziganismen och antisemitismen som ledstjärnor. Ungerns romer drabbas av våld och diskriminering. Byström redogör detaljerat, där många röster kommer till tals, för hur kombinationen höger och extremhöger bygger ett nytt Ungern.

"Tystnadens triumf". Omslaget visar ledamöter av Europaparlamentet som protesterar när Viktor Orbán talar.

"Tystnadens triumf". Omslaget visar ledamöter av Europaparlamentet som protesterar när Viktor Orbán talar. Foto: Ordfront

Hörnstenarna är ”Trianon”, hoppet om att fredsavtalet från 1920 ska upphävas och återskapa Storungern, och rehabiliteringen av Miklós Horthys regim, som styrde Ungern fram till 1944 när pilkorsarna, de ungerska nazisterna, tog över. När Orbán i juli höll tal till etniska ungrare i Rumänien tolkades talet som ett öppet avståndstagande från liberal demokrati. Under hösten har Ungern också blivit en allt viktigare bundsförvant till Putins Ryssland.

Vad gör då EU? I princip ingenting, konstaterar Byström. Hur agerar EPP, den partigrupp i EU, där Fidesz ingår? Inte alls, konstaterar Byström och försöker förstå hur svenska M och KD resonerar. ”Ur ett ekonomiskt perspektiv måste man se att han (Orbán) har gjort jättemycket jättebra”, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Det påminner om forna tiders hänvisningar från vänster till de ekonomiska framstegen i det gamla Östeuropas enpartistater. När Kerstin Lundgren (C) 25 juni 2013 försöker få en granskning av Ungern i Europarådet så blir det nej med 26 röster mot 26. Hon har ett uppgivet samtal med Amnesty och undrar ”Vad händer om vi ger upp de värden Europarådet stått för? Vad blir kvar?”.

Ulf B Andersson

böcker | 2014-12-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2014