Saudiarabien: Poet dömd till fängelse och 800 piskrapp (UA 265/15 Saudiarabia 3 februari)

Fatta Pennan | 2016-02-29
Även publicerad i AmnestyPress #1/2016

Den palestinske poeten och konstnären Ashraf Fayadh, född och bosatt i Saudiarabien, fick den 2 februari sin dödsdom upphävd av en domstol i Abha. Domstolen dömde honom dock till åtta års fängelse och 800 piskrapp i ett åtal där han friats för apostasi men fällts för att ha tagit bilder på kvinnor och haft dessa bilder i sin telefon. Amnesty betraktar honom som samvetsfånge.

Skriv till:
King and Prime Minister
His Majesty King Salman bin Abdul Aziz Al Saud
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal Court, Riyadh
Saudiarabien
Twitter: @KingSalman

Your Majesty,
Allow me to express my grave concerns for the Palestinian poet and artist Ashraf Fayadh who, after having his death sentence overturned by a court in Saudi Arabia, has been resentenced to eight years in prison and 800 lashes.

I call on Your Majesty to release Ashraf Fayadh immediately and unconditionally as he is a prisoner of conscience, held solely for peacefully exercising his human right to freedom of expression. I also urge that his conviction is quashed.

Finally, I urge that an official moratorium on all executions be established as a first step towards total abolition of the death penalty, and that flogging and all other cruel, inhuman and degrading punishments be abolished

Respectfully yours,

Sammanfattning av brevet på svenska
Jag vill uttrycka stark oro över att den palestinske poeten och konstnären Ashraf Fayadh har dömts till åtta års fängelse och 800 piskrapp sedan dödsdomen mot honom har upphävts. Jag uppmanar Ers majestät att frige Ashraf Fayadh omedelbart och villkorslöst då han är en samvetsfånge som fängslats för att fredligt ha använt sin yttrandefriheten. Jag begär också att domen mot honom ska upphävas.

Till sist vill jag kräva ett officiellt moratorium för alla avrättningar som ett första steg mot avskaffande av dödsstraffet och att spöstraff och alla andra grymma, omänskliga och förnedrande straff avskaffas.

Högaktningsfullt,

Fatta Pennan | 2016-02-29
Även publicerad i AmnestyPress #1/2016