Saudiarabien: Författare greps efter 
kritik i TV-kanal

Fatta Pennan | 2015-10-02
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015

Författare greps efter 
kritik i TV-kanal

Den 15 juli fördes den prominente saudiarabiske författaren Zuhair Kutbi bort av säkerhetsstyrkor från sitt hem i Mecka. Sedan dess har han flyttats mellan tre olika platser och det uppges att han har misshandlats.

Det antas att han greps sedan han den 25 juni på satellitkanalen Rotana Khalijia hade kritiserat politisk repression i Saudiarabien och förespråkat införande av konstitutionell monarki. Zuhair Kutbi har sedan 1990-talet förföljts på grund av sin fredliga aktivism.

Skriv till:
King and Prime Minister
Salman bin Abdul Aziz Al Saud
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal Court, Riyadh
Saudiarabien

Twitter: @KingSalman

Your Majesty,

May I draw Your Majesty's attention to my concerns in the following case. I am concerned to learn that Dr Zuhair Kutbi has been detained without charge since 15 July. He was beaten during arrest and is at risk of torture and other ill-treatment. He is in need of medical attention and is a prisoner of conscience.

I call on Your Majesty to release him immediately and unconditionally, as he has been jailed solely for exercising his right to freedom of expression.

Respectfully yours,

Sammanfattning av brevet på svenska
Jag vill fästa Ers majestäts uppmärksamhet på fallet dr Zuhair Kutbi som fängslades den 15 juli utan att åtal har väckts. Han misshandlades under gripandet och riskerar tortyr och misshandel. Han är i behov av hälsovård och är samvetsfånge.

Jag uppmanar Ers majestät att frige honom omedelbart och villkorslöst då han fängslats enbart för att fredligt ha använt sin yttrandefrihet.

Fatta Pennan | 2015-10-02
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015