Saudiarabien: Shiamuslimsk präst dömd

Fatta Pennan | 2014-09-10
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014

Den prominente shiamuslimske prästen Sheikh Tawfiq Jaber Ibrahim al-Amr dömdes den 13 augusti till åtta års fängelse. Efter avtjänat straff har han sedan ett tioårigt förbud att resa utomlands och att förrätta religiösa ceremonier. Domstolen fann honom skyldig till uppvigling till sekterism, förolämpning av landets styrelseskick och förlöjligande av religiösa ledares mentala tillstånd. Sheikh Tawfiq Jaber Ibrahim al-Amr har sedan år 2008 fängslats vid flera tillfällen. I samband med den arabiska våren 2011 förekom protester bland den shiamuslimska minoriteten i östra delen av landet. Myndigheterna slog dock till hårt mot de som förespråkade reformer.

Sheikh Tawfiq Jaber Ibrahim al-Amr greps den 3 augusti 2011 och dömdes senare till tre års fängelse. Appellationsdomstolen ansåg dock att straffet var för milt och skickade tillbaka fallet till domstolen. Amnesty anser att allt tyder på att han har dömts enbart för att han fredligt använt sin yttrandefrihet för att förespråka samhällsförändringar.

Skriv till

King and Prime Minister
King Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal Court, Riyadh
Saudiarabien

Fax: (via inrikesministeriet) +966 11 403 3125 (det kan vara svårt att komma fram)

Your Majesty,
It has come to my attention that the prominent Shi’a cleric, Sheikh Tawfiq Jaber Ibrahim al-‘Amr, has been sentenced to eight years in prison and banned from delivering religious sermons, for criticizing discrimination against Shi’a in Saudi Arabia and calling for reforms.
I am greatly concerned that Sheikh Tawfiq Jaber Ibrahim al-‘Amr has been convicted for peacefully exercising his right to freedom of expression and I call for him to be released immediately.
I also urge Your Majesty to ensure that Sheikh Tawfiq Jaber Ibrahim al-‘Amr is protected from torture and other ill-treatment, and given regular access to his family and lawyer.

Respectfully yours,

Sammanfattning av vädjandebrevet på svenska

Ers majestät,
Jag har fått kännedom om att Sheikh Tawfiq Jaber Ibrahim al-‘Amr, prominent shiamuslimsk präst, har dömts till åtta års fängelse och förbud mot att förrätta religiösa ceremonier för att ha kritiserat diskrimineringen av shiamuslimer i Saudiarabien och ha uppmanat till reformer.
Jag är mycket bekymrad över att Sheikh Tawfiq Jaber Ibrahim al-‘Amr har dömts för att fredligt ha använt sin yttrandefrihet och jag uppmanar er att omedelbart frige honom. Jag uppmanar er också att skydda honom från tortyr och misshandel och se till att han regelbundet får träffa sin familj och advokat.

Högaktningsfullt,

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 1 oktober.

Fatta Pennan | 2014-09-10
Även publicerad i AmnestyPress #3/2014