Striderna i Etiopien kan leda till flyktingkatastrof

Striderna i regionen Tigray i Etiopien innebär ytterligare ett stort hot mot de många flyktingar som befinner sig i landet. Det uppger organisationen Norska flyktinghjälpen, som bedriver verksamhet i flera delar av Etiopien.

reportage | 2020-11-11
Av: Alison Kentish
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed när han den 10 december 2019 fick Nobels fredspris.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed när han den 10 december 2019 fick Nobels fredspris. Foto: Bair175/Wikimedia

Regionen Tigray har redan tidigare varit drabbat av konflikter, extrema väderfenomen och effekterna av coronapandemin. Nu finns det farhågor om att Etiopien ska drabbas av ett inbördeskrig. Förhoppningen är att landets premiärminister och fredspristagare Abiy Ahmed ska verka för att landet ska undgå en humanitär katastrof.

Det styrande partiet i Tigray, Tigreanska folket befrielsefront, TPLF, har meddelat att de anser att Abiy Ahmed är en ”illegitim ledare”, efter att premiärministern meddelat att alla val ska skjutas upp på grund av den rådande pandemin. I Tigray hölls val den 9 september där TPLF vann 152 av 190 mandat. Valet erkändes inte av regeringen i Addis Abeba.

Väljare står i kö utanför en vallokal i Mekele i Tigray den 9 september. Valen i Etiopien hade skjutits upp på grund av pandemin och regeringen i Addis Abeba förklarade att valet i Tigray var illegalt.

Väljare står i kö utanför en vallokal i Mekele i Tigray den 9 september. Valen i Etiopien hade skjutits upp på grund av pandemin och regeringen i Addis Abeba förklarade att valet i Tigray var illegalt. Foto: Eduardo Soteras/AFP/TT

Parlamentet i Addis Abeba har i sin tur förklarat styret i Tigray för illegitimt och röstade den 7 november för att det ska upplösas. Sedan dess uppges regionen ha blivit helt isolerad med avstängda telekommunikationer, och tusentals människor ska ha begett sig över gränsen till Sudan. FN varnar för att situationen kan utlösa en humanitär katastrof som kan drabba miljontals människor, om den fortsätter att eskalera.

Premiärminister Abiy Ahmed har bekräftat att flygangrepp har genomförts i regionen och han har även varnat för att ytterligare insatser kan komma att sättas in mot militära mål.

Den 9 november avfärdade Abiy Ahmed via ett uttalande på sociala medier farhågorna om att ett inbördeskrig kan vara på väg att bryta ut i landet. Detta trots att det inkommit flera nya rapporter om strider mellan regeringsstyrkor och soldater som är lojala med TPLF.

FN:s generalsekreterare António Guterres uttrycker ”djup oro” över uppgifterna om attacker mot civila, samtidigt som han uppmanar till en ”inkluderande dialog” i syfte att minska spänningarna.

Medlemmar av en milis i Amhara på väg mot Tigray den 9 november.

Medlemmar av en milis i Amhara på väg mot Tigray den 9 november. Foto: Tiksa Negeri/Reuters/TT

Norska flyktinghjälpen, NRC, är en av många organisationer som nu vädjar om förhandlingar, för att undvika att konflikten förvärras. NRC bedriver verksamhet i flera delar av Etiopien, däribland i den nordliga regionen Tigray.

Organisationens regionchef Nigel Tricks säger till IPS att de humanitära behoven var mycket stora i Etiopien redan innan den nuvarande konflikten – och att det är en situation som har förvärrats av väderfenomen som orsakat både torka och översvämningar.

Enligt honom finns det redan över 19 miljoner människor i landet som har behov av humanitär hjälp, bland annat på grund av pandemin.

Enligt Nigel Tricks beräknar FN att det finns 687 000 barn i landet som lider av akut undernäring. Dessutom befinner sig över 790 000 flyktingar från Somalia och Sydsudan i landet, vid sidan av närmare två miljoner internflyktingar.

– Fler än två miljoner människor i Tigray är i behov av olika former av humanitär hjälp, varav 400 000 människor som inte har tillräckligt med mat, säger till IPS.

Minnesmonumentet i Tigrays huvudstad Mekelle för stupade martyrer under kriget som pågick fram till 1991.

Minnesmonumentet i Tigrays huvudstad Mekelle för stupade martyrer under kriget som pågick fram till 1991. Foto: A.Savin/Wikimedia

Dessutom finns det ett stort antal flyktingar i regionen. Nigel Tricks varnar för att säkerheten för mängder av människor i Tigray nu är hotad på grund av de eskalerande spänningarna.

– Både lokalbefolkningen och flyktingarna som befinner sig i regionen riskerar att drabbas av våldet. En konflikt skulle dessutom göra det svårare för sårbara familjer som är beroende av bistånd att under trygga förhållanden få tillgång till mat, sjukvård och utbildning – i synnerhet under den pågående pandemin, säger han.

Enligt Nigel Tricks skulle en fullskalig konflikt leda till att ännu fler människor tvingas bege sig bort från sina hem, vilket skulle göra dem beroende av humanitära hjälpinsatser.

Han menar att det krävs samordnade insatser mellan regeringen och den lokala ledningen i Tigray för att kyla ned spänningarna. Afrikanska unionen och det internationella samfundet skulle kunna bidra till att åstadkomma en sådan utveckling, enligt Nigel Tricks.

Propaganda för att delta i valet i Tigray den 9 september. Ett val som genomfördes i trots mot den federala regeringen i Etiopien.

Propaganda för att delta i valet i Tigray den 9 september. Ett val som genomfördes i trots mot den federala regeringen i Etiopien. Foto: Facebook

Premiärminister Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris 2019 för sina insatser för fred och internationellt samarbete, särskilt för sin beslutsamhet att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea.

– Etiopien har sedan Abiy Ahmed inledde sina reformer 2018 generellt setts som en representant för försoning. Även på regional nivå har landet varit viktigt, bland annat vad gäller fredsprocessen i Sydsudan. Etiopiens ledare, både på regional och nationell nivå,  har nu möjligheten att agera för att åstadkomma en fredlig lösning av krisen och för att undvika mer våld, säger Nigel Tricks.

Han säger att omvärlden har varit engagerad i arbetet för att stötta Etiopiens utveckling och genom humanitära insatser. Men nu måste det engagemanget förstärkas.

– Det internationella samfundet bör utöka sina ansträngningar för att hjälpa Etiopien att nå fram till en fredlig lösning, innan en omfattande konflikt bryter ut. Där kan USA spela en viktig roll, betonar Nigel Tricks.

Alison Kentish
IPS/New York

Läs mer

Etiopienkrisen - Varning för etnisk rensning och storkrig (Utrikesmagasinet 11 november 2020)

The Africa Report: Urgent intervention needed. Ethiopia: Escalating strife with Tigray could lead to civil war (11 november 2020)

Ethiopia’s Tigray conflict sees hundreds dead, thousands flee to Sudan (The New Humanitarian 10 november 2020)

Fredspristagaren och den etiopiska ofreden (Understreckare i SvD 6 november 2020)

Ethiopia: Authorities must ensure human rights are respected in Tigray military operation (Amnesty International 4 november 2020)

Fler än 50 människor i den etniska folkgruppen Amhara har dödats i Etiopien (Amnesty International 4 november 2020)

Läs mer från Amnesty Press

Hoppfullt på Afrikas horn (27 juni 2018)

Konflikten mellan Etiopien och Eritrea på väg mot lösning (27 juni 2018)

Kality på scen: ”Journalist, inte terrorist” (9 april 2017)

Ett möte i Addis Abeba (10 december 2013 – även i nummer 5/2013)

Ett brev kan betyda mycket! (25 oktober 2013 – även i nummer 4/2013)

”Våra kollegor är fortfarande kvar i Kality-fängelset” (25 september 2013)

reportage | 2020-11-11
Av: Alison Kentish