MR-DAGARNA2016: I skuggan av Trump – ”Demokratin kan inte tas för given”
Det är fullsatt salong när frågan om demokrati på torsdagen ska diskuteras på MR-dagarna i Malmö. Hur ska vi få ett jämlikt politiskt deltagande? är en av frågeställningarna i en diskussion där Donald Trumps valseger i USA fick deltagarna att oroa sig för demokratins framtid.
reportage | 2016-11-17 Av: Moa Skimutis |
Panelen med Rossana Dinamarca, Vänsterpartiet, Daniel Diáz, Hassela Solidaritet, Nazem Tahvilzadeh, fil. dr. i offentlig förvaltning, Tina Acketoft, Liberalerna och moderatorn Sofia Zackrisson, DemokratiAkademin. Foto: Åsa Wallin
Panelen består av Nazem Tahvilzadeh, fil.dr i offentlig förvaltning, Daniel Diáz, förbundsorganisatör Hassela Solidaritet, Rossana Dinamarca, riksdagsledamot (V) och Tina Acketoft, riksdagsledamot (L). Samtliga är överens om att det inte finns en politisk jämlikhet i Sverige och att demokratin inte är något som vi ska ta för givet.
– Jag har suttit i riksdagen i drygt 14 år. Jag brukar säga att jag är en jävligt stolt betonghäck. Det är för att jag inte ser så många andra som mig i riksdagen, säger Rossana Dinamarca, riksdagsledamot (V).
Hon menar att idag har identitetspolitik blivit ett skällsord och uttrycker stark oro efter valutgången i USA där Donald Trump förra veckan vann presidentvalet:.
– Valdeltagandet i USA sjönk och det är extremt låg legitimitet för politiken. Vi kan inte agera efter att saker har hänt.
Hon fortsätter tala med beslutsam röst:
– Det val som amerikanarna har gjort är fruktansvärt. Men det som oroar mig mest är varför amerikanerna gjorde detta val? Vi pratar om missnöje. Men det är inte lika med att vara rasist och missnöje. Bernie Sanders (socialisten som förlorade kampen mot Hillary Clinton om att bli Demokraternas presidentkandidat) samlade en skitstor rörelse i USA. Det är dags att skapa den revolution som Bernie Sanders gjorde i USA här i Sverige. För om rasisterna tar makten är det tack och god natt, mina vänner, säger hon.
Komikern Melody Farshin värmde upp publiken. Foto: Åsa Wallin
Innan debatten tar vid så värmer komikern Melody Farshin upp publiken. Hon säger att hon vill att alla ska bli kompisar i rummet och ber alla ropa ut sina namn högt i kör.
– Klappa händerna om ni är kvinnor. Klappa händerna om ni är män. Yes, det märks att det finns jämställdhet här i rummet, säger hon.
Hon är komiker från Stockholm och gillar Malmö:.
– Men Malmö har ingen röd tråd. Här ligger Gucci-butiken och Ahmeds perukbutik bredvid varandra, det sker bara i Malmö. Plus att den billigaste falafelen finns här. Vem gillar inte mat för 30 kronor?
Men efter humorn kommer allvaret in i rummet och nedslående statistik visas på en filmduk. Det är kanske föga förvånande att det politiska inflytandet skiljer sig markant mellan högutbildade och lågutbildade.
– Medlemmarna i våra politiska partier blir färre och vi har färre förtroendevalda i kommunerna, påpekar Sofia Zackrisson, från Demokrati Akademin och även moderator för debatten.
Nazem Tahvilzadeh och Tina Acketoft. Foto: Åsa Wallin
När Tina Acketoft, riksdagsledamot (L), tar till orda slår hon ett slag för att alla måste ta sitt ansvar ute i civilsamhället, när det kommer till den växande rasismen.
– Vi får inte ta demokratin för given. Alla måste våga ställa sig upp i kafferummet och ta diskussionen mot rasism. Jag har hittat goda vänner i alla partier, utom ett. På valnatten grät jag inte för att vi förlorade regeringsmakten. Jag grät för att ett annat parti växte så mycket på valnatten, säger hon.
Panelen fortsätter att debattera om det som toppat nyheterna den senaste tiden: Valet i USA.
– Förra veckan hände något. En Bert Karlsson gånger tusen blev president för världspolitikens ledande makt, säger Nazem Tahvilzadeh, filosofie doktor i offentlig förvaltning. Han kan förgöra oss alla. Han är rasist, nazist och narcissist. Men nu är han legitimt demokratiskt vald och vad betyder det egentligen? Vi måste tänka djupare i vårt demokratiska fundament.
– Vi lever inte i en demokrati, fortsätter han. Vi lever i ett post-demokratiskt system. Det liknar det demokratiska systemet, men är inte riktigt det. Valet av Donald Trump har gjort att det kapitalistiska och elitstyrda samhället totalt har triumferat
Debatten plockas ner på en mer lokal nivå och hur det ser ut i Sverige. Daniel Diáz är förbundsorganisatör för Hassela Solidaritet och menar att Malmö skulle ”brinna upp” om det inte vore för de ideella krafterna som finns i staden:
– Vi lever i ett karriärsamhälle och vi tar inte hand om våra mänskliga rättigheter i Sverige. Om vi tog hand om dem skulle inte 60 procent av våra elever inte ha betyg för att komma in på gymnasiet.
Han fortsätter att tala om vikten av vad vi lär ut till våra barn och skolans värde:
– Kritiskt tänkande är viktigt. Äger man inte kunskap blir det ett elitistiskt samhälle. Detta är inget nytt.
Alaskas tidigare guvernör Sarah Palin med Donald Trump Foto: Max Goldberg/Wikipedia
Det märks en frustration hos paneldeltagarna. Här inne i rummet finns folk som har makt att påverka säger moderatorn. Men hur ska vi skapa hopp?
– Kommunala tjänstemän kommer inte att starta en revolution. Våra myndigheter och organisationerna i Sverige har blivit allt svagare. Det man bryr sig om idag är att marknaden och ekonomisk tillväxt. Vi behöver en större makt. Inte Gud, utan vi behöver folk. Huvudstriden inom demokratin pågår ute i civilsamhället och där människor träffas och tar beslut tillsammans, säger Nazem Tahvilzadeh.
Rossana Dinamarca anser att det är livsfarligt med en likriktning inom politiken.
– När det inte skiljer sig mellan en sosse och en moderat, då är det farligt. Vi måste ha tydligare riktlinjer. Det var mellan pest och en annan allvarlig sjukdom när det kom till valet mellan Hillary Clinton and Trump. Demokrati är inte en neutral sak, det är en politisk sak, säger hon.
Vad behöver göras nu är den sista frågan som panelen får. Och Rossana Dinamarca fortsätter debattera demokratin och dess farozon:
– Vi är inte rädda om vår demokrati idag och vi tror att det är något statiskt. I lördags gick det 600 nazister på Stockholms gator under polisbeskydd. Chefredaktören för Nya Tider sitter i Aktuellt och pratar – en nazist i Sveriges Television.
Rossana Dinamarca och Daniel Diáz. Foto: Åsa Wallin
– Vi är inte rädda om vår demokrati för vi har inte den historien. De som har flytt med sina föräldrar och de som har överlevt koncentrationsläger de har historien. Det finns en ängslighet i det här landet. Om vi vill ha en demokrati måste vi kämpa för det. Motsatsen till demokrati, det vill vi inte ha!, säger vänsterpartiets riksdagsledamot och möts av applåder.
Men innan alla deltagare från seminariet går för att ta sig till nästa seminarium tar Daniel Diáz orda. Mitt under tacktalet för panelens medverkan säger han:
– Vi behöver flera mänskliga rättighetsdagar och dagar som INTE kostar 2 500 kronor i inträde. Det är inte mänskliga rättigheter.
Text: Moa Skimutis
[email protected]
Foto: Åsa Wallin
[email protected]
Amnesty International på MR-dagarna: Montern och föredrag om EU, Sverige och utsatta EU-migranter
Läs mer om MR-dagarna
Amnesty Press på MR-dagarna
MR-DAGARNA2016: Visselblåsaren Anders Kompass om utfrysningen från FN (19 november)
MR-DAGARNA2016: Den ifrågasätta asylrätten – ”Det handlar om människor” (19 november)
MR-DAGARNA2016: Regeringen lovar satsa på MR – men är det något nytt i strategin? (18 november)
reportage | 2016-11-17 Av: Moa Skimutis |