3 MAJ: Nya former av censur drabbar journalister

I Turkiet har mediernas frihet strypts och 145 journalister är idag fängslade.

I Turkiet har mediernas frihet strypts och 145 journalister är idag fängslade. Foto: Nérostrateur/Wikimedia

Den 3 maj är FN:s internationella dag för pressfrihet. Den publicistiska friheten inskränks i många länder. Nya sofistikerade metoder används för att hindra medier att publicera viss information vilket innebär nya utmaningar för journalister. Det visar en ny rapport från pressfrihetsorganisationen CPJ.

I sin årliga rapport "Attacker mot pressen" har CPJ dokumenterat ett antal censurfall och nya former av repression.

– Censuren har definitivt blivit mer sofistikerad och komplex och förekommer på olika nivåer, säger Courtney Radsch vid CPJ till IPS.

CPJ:s högsta chef kallar detta ”repression 2.0” - en uppdaterad version av de värsta av de gamla metoderna. Det handlar om statlig censur och fängelse för kritiker samt användning av ny informationsteknik som smarta telefoner och sociala medier.

I slutet av förra året satt 259 journalister i fängelse på grund av sitt arbete. Det är den högsta siffran CPJ har rapporterat om sedan organisationen startade sina mätningar 1990. I Turkiet sitter över 145 journalister i fängelse vilket är den högsta siffran för ett enskilt land - det är fler än det sammanlagda antalet som sitter fängslade i Kina, Egypten och Iran.

Tillslagen mot turkiska medier har ökat sedan kuppförsöket i juli 2016 och det undantagstillstånd som sedan infördes. Undantagstillståndet uppges ha använts för att tvinga 50 tidningar, 30 tv-kanaler och tre nyhetsbyråer att stänga.

Regeringen uppges även ha använt antiterrorlagar för att fängsla journalister, bland annat Can Dündar, chefredaktör för den turkiska dagstidningen Cumhuriyet. Han har dömts till sex års fängelse för att ha ”läckt statshemligheter”, ägnat sig åt spioneri och hjälpt en terrorgrupp.

Chefsåklagaren i Istanbul har yrkat på livstids fängelse för samtliga misstänkta i ett åtal mot 30 journalister som arbetat på tidningen Zaman. De åtalas bland annat för att ha försökt störta regimen – och anklagas för att ha kopplingar till predikanten Fethullah Gülen som är bosatt i USA. Fethullah Gülen pekas mot sitt nekande ut som hjärnan bakom försöket att avsätta Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan förra sommaren.

I Kenya använder myndigheterna i allt högre grad en ny metod för att styra medierna – pengar.

När intäkterna försvinner från traditionella medier i och med den digitala tekniken kan det leda till självcensur av ekonomiska skäl uppger journalisten Alan Rusbridger, The Guardians tidigare chefredaktör, i CPJ:s rapport.

I USA har president Donald Trumps fientliga inställning till landets medier och användning av begreppet ”fake news”, falska nyheter, lett till att medierna allt mer utmålas som folkets fiender skriver journalisten Alan Huffman i rapporten.

Donald Trump har också begränsat eller nekat reportrar från Buzzfeed, Huffington Post och Washington Post möjligheten att bevaka olika händelser. Han har också hotat att skärpa de amerikanska förtalslagarna för att göra det lättare att stämma journalister och nyhetsbyråer.

CNN:s reporter Christiane Amanpour skriver i rapporten att samma skadliga tendenser märks i både USA, Turkiet och Ryssland där journalister anklagas för att vara statens fiende.

I Ecuador uppges regeringen ha använt sociala medier för att tysta journalister. När journalisten Bernardo Abad twittrade om att vicepresidenten Lenin Moreno inte hade betalat sin inkomstskatt blockerades hans konto med hänvisning till att han brutit mot användarvillkor.

Courtney Radsch vid CPJ säger att med internet och sociala medier finns det nu fler kanaler att använda för förtryck och hot.

I Kina stänger kinesiska myndigheter ner konton på sociala medier och där kan journalister som skriver kritiskt om regeringen även nekas lån.

Tharanga Yakupitiyage
2 maj 2017

Läs också

Världen: Internationella dagen för pressfrihet (Amnesty International 3 maj 2017)

Bangladesh: Sekulära röster tystas och yttrandefriheten inskränks (Amnesty International 2 maj 2017)

Thailand – dömd till fängelse för två artiklar (Amnesty International 2 maj 2017)

Turkiet - det fria ordet i fängelse (Amnesty International 27 april 2017)

2017 World Press Freedom Index – tipping point (Reportrar utan gränsers årliga index)

Läs mer från Amnesty Press om pressfrihet

3 MAJ: Svagt skydd för journalister i Latinamerika (2 maj 2017)

Tjetjenska ledare hotar med hämnd – Jelena Milasjina från Novaja Gazeta flyr från Moskva (18 april 2017)

Kality på scen: ”Journalist, inte terrorist” (9 april 2017)

Hårdare linje mot regeringskritiska medier i Nicaragua (5 april 2017)

Dawit Isaak får Unescos pressfrihetspris (2 april 2017)

Mörkt för yttrandefriheten i Östafrika (31 mars 2017)

Minnet av Hrant Dink lever (15 februari 2017)

Medie(o)frihet i öst (2 februari 2017)

”Att vara journalist i Belarus är att vara medborgarrättsaktivist” (25 oktober 2016)

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York