Lång väg kvar till jämställt arbete för Zimbabwes kvinnor

Charity Ncube från Masvingo i Zimbabwe har hämtat vatten i sin 20 liter stora tunna.

Charity Ncube från Masvingo i Zimbabwe har hämtat vatten i sin 20 liter stora tunna. Foto: Sally Nyakanyanga/IPS

Den 8 mars uppmärksammas internationella kvinnodagen runtom i världens länder. I Zimbabwe är det inte ovanligt att en kvinnas arbetsdag är flera timmar längre än hennes mans.

32-åriga Tambudzai Zimbudzana vaknar tidigt i gryningen, viker ihop sina sängkläder och går ut från familjens lilla hus med plåttak i Masvingo, som ligger på landsbygden i sydöstra Zimbabwe. Hon tar fram ved och tänder en eld för att värma mat och vatten så att hennes man ska få frukost och kunna tvätta sig innan han cyklar iväg till jobbet. Efter det väcker hon sin djupt sovande fjortonåriga dotter som får hjälpa till med övriga sysslor.

– Min arbetsdag börjar klockan fyra på morgonen då jag tänder brasan och hämtar vatten och resten av dagen arbetar jag på fältet eller i trädgården. Ofta får jag jobba till tio på kvällen för att se till att allt hemarbete blir gjort och för att ta hand om mina sex barn, berättar Tambudzai Zimbudzana för IPS.

Hon är långt ifrån ensam med att få axla den tunga bördan att som kvinna eller flicka ensam få sköta både arbete och hemarbete. Det är ett jobb som sällan röner vare sig någon uppskattning eller betalning, utan som kvinnor bara förväntas utföra.

– Forskning visar att investeringar för att komma tillrätta med det obetalda hemarbetet – av myndigheter, civilsamhälle och arbetsgivare – stärker välståndet och kvinnors rättigheter, minskar orättvisorna och ökar den ekonomiska utvecklingen, säger Anna Giolitto vid biståndsorganisationen Oxfams program för att höja kvinnors ekonomiska status, We-Care.

Oxfam har de senaste tre åren arbetat för att stärka zimbabwiska kvinnors rättigheter, bland annat genom att beräkna hur mycket obetalt hemarbete de utför.

– Målet är att minska den tid kvinnor tvingas lägga på dagligt hushållsarbete och i stället öka deras deltagande i andra offentliga och privata sammanhang, säger Anna Giolitto till IPS.

Enligt Oxfams studier är zimbabwiska kvinnors arbetsdag i genomsnitt mellan tre och sex timmar längre än männens. Organisationen menar att för att åstadkomma förändring krävs det att man på alla nivåer börjar värdesätta och lyfta fram betydelsen av hemarbetet. För att minska den börda som faller på kvinnorna måste dessutom männen ta en större del av sitt ansvar för familjerna, men det gäller även myndigheter och arbetsgivare.

– Kvinnorna får möjlighet att göra mer om männen börjar dela på ansvaret för hemmen, säger Anna Giolitto.

Constance Huku, 29, från Masvingo i sydöstra Zimbabwe med insamlad ved.

Constance Huku, 29, från Masvingo i sydöstra Zimbabwe med insamlad ved. Foto: Sally Nyakanyanga/IPS

Kelvin Hazangwi är engagerad i organisationen Padare, som består av män som arbetar för jämställdhet. Han menar att män i högre grad måste engagera sig i det obetalda hemarbetet.

– Männen måste se till att minska kvinnornas börda eftersom det har positiva effekter för hela hushållet, för lokalsamhället och landet i stort, säger Kelvin Hazangwi.

FN-organet UN Women påpekar att arbetslivet i världen är under förändring och att globaliseringen och den tekniska utvecklingen skapar nya möjligheter för kvinnor. Men i Zimbabwe och många andra delar av världen utgör den informella arbetsmarknaden en stor utmaning för kvinnorna.

Lorraine Sibanda, ordförande för förbundet ZCIEA, som organiserar personer som arbetar inom den informella sektorn, säger att många småförsäljare som för in varor över landets gränser får sina produkter konfiskerade av tullpersonalen.

– Bristande kunskaper om tullregler bidrar till att småhandlare faller offer för rovgiriga transportörer, tulltjänstemän och andra som livnär sig på att verka vid gränsstationerna, säger Lorraine Sibanda till IPS.

En stor majoritet av Zimbabwes arbetande befolkning finns inom den informella sektorn och enligt ZCIEA är 65 procent av förbundets medlemmar kvinnor.

Sally Nyakanyanga

7 mars 2017

Sally Nyakanyanga
IPS/Harare