Hårdare debatt om familjebegreppet att vänta inom FN

Två kvinnor gifter sig i Langebaan i Sydafrika år 2007.

Två kvinnor gifter sig i Langebaan i Sydafrika år 2007. Foto: Morne/ Wikimedia

Konservativa religiösa grupper har länge motarbetat mer progressiva tolkningar av begrepp som ”familj” och ”äktenskap” inom FN, som de är definierade i allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948. Nu väntas den debatten hårdna ytterligare.

Under 2016 hade flera politiska partier som förordar mer konservativa tolkningar av dessa begrepp framgångar i olika delar av världen. Det är en utveckling som står i skarp kontrast till de länder som under senare år har godkänt äktenskap mellan personer av samma kön och som stärkt skyddet för hbtq-personer.

Mycket talar för att konflikterna kring definitionen av familjebegreppet kommer att hårdna ytterligare.

De konservativa religiösa grupper som bedriver påverkansarbete inom FN eller i Washington agerar precis som de flesta andra lobbyister mestadels i det fördolda. Huruvida grupperna når framgångar eller inte kan vanligtvis mätas genom vilka politiska förslag som antas eller inte.

En av de mest aktiva och mest framgångsrika kristna grupperna är World Congress of Families, WCF, som länge haft förbindelser med regeringar i afrikanska och östeuropeiska länder, samt med Ryssland och konservativa amerikanska politiker. En annan är amerikanska Alliance Defending Freedom, ADF, som genom juridiskt arbete haft många framgångar i internationella domstolar. Den senare organisationen har även engagerat sig i fallet med två svenska barnmorskor som vägrat att utföra aborter.

WCF:s chef Larry Jacobs säger till IPS att det nuvarande politiska klimatet i världen gör att organisationen ser positivt på framtiden.

– Under de senaste 50 åren har det funnits ett fundamentalt förnekande av att familjen behövs, säger han.

Det han refererar till är utvecklingen mot en mer öppen syn på familjebegreppet, till skillnad från den traditionella hyllningen av kärnfamiljen som de konservativa grupperna föredrar.

– En stor del av det här är resultatet av den agenda som den sexuella revolutionens lobbyister arbetat för, säger Larry Jacobs.

Han menar att en av de största framgångar man har uppnått har varit att försvara den artikel i FN:s allmänna förklaring av de mänskliga rättigheterna som slår fast att ”familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och har rätt till samhällets och statens skydd”.

Även påven Franciskus har i ett tal inför FN beskrivit familjen som ”den primära cellen för all social utveckling”. Även om påven har uppmanat till tolerans mot homosexuella har han inte gett något stöd till en vidgning av familjebegreppet.

WCF har en koordinerande roll bland konservativa grupper och har kopplats samman med införandet av den ryska lag som förbjuder uppmuntran av ”icketraditionella sexuella relationer”, samt den mer ”familjevänliga” politik som nu gäller i Ungern.

Medlemmar av WCF har även kopplats samman med införandet av lagar som förbjuder homosexualitet i olika länder i Afrika och det faktum att ett förslag om att betrakta abort som en mänsklig rättighet inte godkändes i Europaparlamentet.

På rakt motsatt sida av debatten finns hbtq- organisationen Outright Action International, som även de hänvisar till FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som grunden för sina ställningstaganden. Gruppen menar att det innebär ett brott mot de mänskliga rättigheterna att inte utvidga synen på äktenskapet och familjebegreppet.

– Vi måste försäkra oss om att kulturella eller ”traditionella” värderingar inte utnyttjas för att underminera de universella människorättsprinciperna, eller en jämlik tillämpning av existerande lagar för alla, säger Siri May vid Outright Action International.

En samkönad äktenskapsceremoni i USA år 2006.

En samkönad äktenskapsceremoni i USA år 2006. Foto: Stagedoorjohnny/Wikimedia

Siri May påpekar att hennes organisation kände ett viktigt stöd från FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon. Benjamin Bull, en av ledarna för ADF, var däremot mycket kritisk mot den förre FN-chefens arbete för hbtq-personers rättigheter, med hänvisning till att detta gynnade ”krav från sexuellt förvirrade individer framför andra individers rättigheter”.

En av Ban Ki-moons viktigaste åtgärder var att tillsätta FN:s första oberoende människorättsexpert med uppgift att bekämpa våld och övergrepp mot hbtq-personer. Men tillsättningen av den thailändske advokaten Vitit Muntarbhorn föregicks av hårda strider inom FN, eftersom många medlemsstater motsatte sig hans uppdrag.

Många menar att WCF är en homofobisk hatgrupp, men organisationens chef Larry Jacobs säger att de anklagelserna inte stämmer.

– Vi är inte anti-gay. Homosexuella är människor som är i allra störst behov av en naturlig familj. Vi vill hjälpa offren för den sexuella revolutionen, offren för skilsmässor, offren för en promiskuös livsstil, säger Larry Jacobs.

Trots att de har så skilda åsikter i övrigt så är både Larry Jacobs och Siri May optimistiska inför hur FN ska utvecklas under ledning av den nya generalsekreteraren António Guterres, en man som har lyckats kombinera sin politiska karriär som socialist med sin katolska tro.

– Vi förväntar oss att den nya generalsekreteraren kommer att tolka människorättsreglerna på samma sätt som Ban Ki- moon gjorde och känner oss uppmuntrade av de uttalanden han har gjort, säger Siri May.

Även Larry Jacobs är optimistisk.

– Även när hans parti gick emot honom i fråga om abort så förblev Guterres trogen sin tro och sina värderingar. Han var inte rädd för att tala om människolivets okränkbarhet från tillblivelse till död, så vi har en spännande tid framför oss, slår WCF:s ledare fast.

Andy Hazel

3 mars 2017

Läs mer från Amnesty Press

FN:s första hbtq-expert inleder sitt arbete (16 februari 2017)

Taiwan kan bli först i Asien: Heta känslor när samkönade äktenskap diskuterades (29 december 2016)

Lagar mot ”homosexuell propaganda” oroar hbtq-rörelsen i Centralasien (12 juni 2016)

Hbtq-grupper utestängda från FN-möte om hiv/aids (8 juni 2016)

Lagar mot diskriminering – bra men sedan ska de genomföras (24 februari 2016)

22 maj röstar Irland om samkönade äktenskap (30 april 2015)

Makedonien: Kvinnors frigörelse ses som hot mot kärnfamiljen och nationen (30 mars 2015)

Slovakien: Ogiltigförklarad folkomröstning halv seger för hbtq-aktivister (20 mars 2015)

Georgien: Ska hbtq-rörelsen kunna manifestera utan angrepp 17 maj? (16 maj 2014)

Folkomröstning i Kroatien: Ja eller nej till att bara heteropar ska få gifta sig (26 november 2013)

Andy Hazel
IPS/New York