Serbien kräver att Kosovos förre premiärminister Haradinaj utlämnas från Frankrike

 Haradinaj-affisch utanför AAK:s högkvarter i Kosovos huvudstad Pristina.

Haradinaj-affisch utanför AAK:s högkvarter i Kosovos huvudstad Pristina. Foto: Towinn/Wikipedia

En domstol i den franska staden Colmar beslöt den 12 januari att Ramush Haradinaj släpps fri mot borgen medan en begäran om utlämning till Serbien ska behandlas. Enligt Radio B92 togs Haradinajs pass i beslag och han måste anmäla sig till polisen två gånger i veckan.

Ramush Haradinaj, tidigare premiärminister i Kosovo, greps den 4 januari av fransk polis då han anlände till flygplatsen Basel-Mulhouse med ett flyg från Kosovos huvudstad Pristina. Den 5 januari beslöts att Ramush Haradinaj skulle hållas kvar i häkte medan Serbiens begäran om utlämning behandlas.

Serbien anklagar Ramush Haradinaj för krigsförbrytelser, däribland kidnappningar och tortyr under Kosovokriget 1998-1999. Ramush Haradinaj var då en av ledarna i UÇK, Kosovas befrielsearmé, som gjorde uppror mot det serbiska styret av Kosovo.

Gripandet av Ramush Haradinaj har skapat ilska bland albaner i Kosovo där demonstrationer har hållits till stöd för Haradinaj.

Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty sade Kosovos premiärminister Isa Mustafa den 11 januari att Serbiens arresteringsorder är ”totalt olaglig och orättvis” och ”skadar den europeiska integrationen i regionen”.

Ett extrainsatt möte i parlamentet i Kosovo hölls den 10 januari. Efter elva timmars debatt misslyckades parlamentet med att anta en resolution till stöd för Ramush Haradinaj. Hans eget parti, AAK, alliansen för Kosovos framtid, fick stöd av bland andra Albin Kurtis radikala parti Vetëvendosje! (Självstyre) för en resolution som krävde Haradinajs omedelbara frigivning och ett tillbakadragande av ”alla illegala åtal och arresteringsorder” från Serbien. Men i AAK:s resolution fanns också krav på att alla förhandlingar med Serbien som hålls inom ramen för Brysselprocessen ska avbrytas.

Det kravet fick inte stöd av de största partierna PDK och LDK. Mötet slutade med att inget av resolutionsförslagen fick majoritet.

Ramush Haradinaj har två gånger ställts inför rätta i FN:s krigsförbrytartribunal för ex-Jugoslavien, ICTY, i Haag. År 2004 lämnade Haradinaj posten som premiärminister efter 100 dagar och reste till Haag där han åtalades för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under Kosovokriget. Den 3 april 2008 frikändes han. Åklagarsidan valde att överklaga och fick år 2010 delvis rätt i ICTY:s appellationskammare. En ny rättegång hölls i Haag men den 29 november 2012 frikändes Haradinaj en andra gång och återvände till Kosovo där han hälsades som en hjälte.

Bägge rättegångarna har blivit omdebatterade då åklagarsidan har hänvisat till svårigheterna att få vittnen att våga framträda medan Haradinajs försvarare har pekat på att åtalet var illa underbyggt.

Den serbiska krigsförbrytarkammaren meddelade den 11 januari att dokumentation om Haradinajs ansvar för brott som inte har behandlats vid rättegångarna i Haag ska presenteras för den franska domstol som ska ta ställning till begäran om utlämning till Serbien.

Serbiens justitieminister Nela Kuburovic bekräftade den 12 januari att en serbisk arresteringsorder mot Kosovos president Hashim Thaçi fortfarande är aktuell.

100-årsdagen av Albaniens födelse genom proklamationen i Vlorë 1912 firas 28 november 2012 i Pristina.

100-årsdagen av Albaniens födelse genom proklamationen i Vlorë 1912 firas 28 november 2012 i Pristina. Foto: Wikipedia

Kriget i Kosovo avslutades efter Natos bombkrig mot Jugoslavien som ledde till att jugoslaviska armén och serbisk polis lämnade Kosovo som från juni 1999 styrdes av FN. År 2008 utropade Kosovos albaner självständighet trots motstånd från Serbien.

Kosovo är inte medlem av FN eller EU men har erkänts av 110 av FN:s 193 medlemsstater. Inom EU erkänner 23 av 28 medlemsstater Kosovo. År 2013 slöts ett avtal i Bryssel mellan Kosovo och Serbien som har skapat viss avspänning.

Klyftan mellan den albanska majoriteten i Kosovo och den serbiska minoritet som bor kvar i egna områden finns dock kvar även om våldet har minskat de senaste åren. Den 10 januari attackerades Sasa Hotel i den delade staden Mitrovica då en sprängladdning kastades in i hotellet. Ingen skadades rapporter B92 men materiella skador vållades.

Det var andra attacken på två veckor. En sprängladdning som användes den 28 december exploderade dock aldrig. Attackerna kopplas ihop med att Edita Tahiri, dialogminister i Kosovos regering, hade bott på hotellet den 27 december.

Ulf B Andersson

12 januari 2017

Läs också

Kosovo stoppade serbiskt tåg: Serbien anklagar Kosovo för att vilja ha krig (Sveriges radio 16 januari 2017)

Läs mer från Amnesty Press

Jugoslavientribunalen stänger nästa år – vilken roll har den spelat på Balkan? (1 maj 2016)

Det nya Kosovo: Kampen för rättvisa för våldtagna kvinnor (9 augusti 2013)

UÇK-ledare frikänd av EU-domstol i Pristina (2 maj 2012)

Förre premiärministern Ramush Haradinaj greps igen - i häkte i Haag (26 juli 2010)

Hashim Thaçi förnekar mord och kidnappningar (12 april 2009)

Haradinaj frikänd i Haag (3 april 2008)

Ulf B Andersson
Amnesty Press