17 eller 18 fångar ska friges från Guantánamo men fånglägret blir kvar

USA inrättade år 2002 ett fångläger på Guantánamobasen på Kuba. Nu återstår 59 fångar. Foto: Foto: DoD/USA

När Barack Obama den 20 januari lämnar över Vita huset till USA:s tillträdande president Doland Trump så kommer USA:s fångläger på basen Guantánamo på Kuba vara kvar. Detta trots att ett av Obamas löften vid sitt tillträde i januari 2009 var att fånglägret skulle stängas. Donald Trump har under valkampanjen förra året talat om att lägret ska behållas och han har lovat att nya ”skurkar” ska föras till fånglägret.

Det var den 11 januari 2002 som George W Bushs administration inrättade fånglägret och totalt har 779 män förts dit. När Barack Obama tillträdde sin första mandatperiod i januari 2009 fanns 242 fångar kvar.

Av de 59 fångar som idag finns kvar i lägret så är 20 av dem klara för att friges. Enligt lag måste Pentagon underrätta kongressen 30 dagar innan en överföring av fångar kan genomföras. Den 19 december rapporterade New York Times att Obamas administration lyckats få klartecken att 17 eller 18 av de 20 fångarna kommer att tas emot av Italien, Oman, Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Den 4 december 2016 ägde den senaste frigivningen rum. Då överfördes jemeniten Shawqi Awad Balzuhair från fånglägret till Kap Verde. Han hade då suttit fängslad sedan oktober 2002 då han tillfångatogs i Karachi i Pakistan. Den västafrikanska önationen Kap Verde tog också emot en frigiven fånge år 2010.

Av de kvarvarande fångarna har tio dömts eller åtalats i de speciella militärtribunaler som har inrättas på Guantánamo. 27 fångar har inte åtalats men anses av USA för farliga för att kunna friges. Tidigare planer att genomföra rättegångar i USA och låta dömda personer avtjäna sina straff i amerikanska fängelser har stoppats av kongressen.

Barack Obamas löften att stänga det hårt kritiserade fånglägret kommer alltså inte att lyckas. Däremot har avtal med olika länder minskat det antal fångar som i årtal har suttit kvar trots att klartecken för frigivning har getts från amerikanska myndigheter.

Ulf B Andersson

2 januari 2017

Amnesty arrangerar seminarium i Stockholm om Guantánamo den 11 januari

Lista över fångarna finns på Close Guantánamo

Läs också

Amnesty International USA Launches Aggressive Guantánamo Closure Campaign In Obama’s Final Days (Amnesty International 3 januari 2017)

Amnesty International USA: Don’t Leave Guantánamo to Trump (Amnesty International 4 december 2016)

Joint-letter urging Congress to vote against bill banning Guantanamo transfers (14 september 2016)

Läs mer om Guantánamo från Amnesty Press
Tre fångar fria från Guantánamo – skickades till Serbien och Italien (14 juli 2016)

Guantánamo - Obamas svikna löfte om stängning (18 november 2011)

Ingen upprättelse för terrorkampens offer (21 september 2008)

Fången som Tyskland ville glömma (nummer 1/2008)

Nästan alla vill stänga Guantánamo (15 januari 2008)

MR-brott i kriget mot terrorismen (nummer 1/2006)

Spökfångar, hemliga fängelser och tortyr - Kampen mot terrorismen tänjer gränserna (nummer 1/2005)

Ulf B Andersson
Amnesty Press