Malaysia: Anwar Ibrahim måste avtjäna hela straffet – domen för sodomi står fast

 Anwar Ibrahim besöker Amnestys internationella sekretariat i London 9 mars 2005 och håller upp ett vädjande från Amnesty under tiden han satt fängslad till 2004.

Anwar Ibrahim besöker Amnestys internationella sekretariat i London 9 mars 2005 och håller upp ett vädjande från Amnesty under tiden han satt fängslad till 2004. Foto: Amnesty International

Den 14 december sattes en rättslig slutpunkt i den mest uppmärksammade rättegången i Malaysia under senare år. Anwar Ibrahim förlorade då i den federala domstolen vars fem domare enhälligt beslöt att det inte fanns någon anledning att göra en översyn av domen från år 2014. Därmed kommer den 69-årige Anwar Ibrahim att tvingas sitta ytterligare 16 månader i fängelse för att avtjäna det femåriga straff han dömts till för sodomi (analsex).

Utslaget i den federala domstolen innebär också att Anwar Ibrahim inte kommer att kunna delta i valet år 2018. Det är ett stort bakslag för oppositionen som enligt The Guardian hade förhoppningar om att kunna utmana premiärminister Najib Razak om Anwar Ibrahim hade varit fri. Razaks parti UMNO har styrt Malaysia sedan självständigheten 1957. Enligt malaysisk lag är en person som har dömts för brott förbjuden att under fem år efter avtjänat straff ägna sig åt politiska aktiviteter.

Utanför domstolen hade hundratals demonstranter samlats för att ge sitt stöd till Anwar Ibrahim och polisen satte upp kravallstaket runt domstolsbyggnaden i Kuala Lumpur, rapporterar The Guardian. I rättssalen var Anwar Ibrahims hustru, döttrar och barnbarn närvarande när ett dussintal fängelsevakter förde in Anwar Ibrahim i rättssalen.

Efter att ha förlorat sitt överklagande sade Anwar Ibrahim till reportrar att ”detta är inte slutet”. Kampanjen ”Free Anwar Now” sade i ett uttalande att ”Anwar Ibrahim, som fyller 70 nästa år, knappast är en förhärdad brottsling som förtjänar att sitta i fängelse”.

Phil Robertson, biträdande chef för Human Rights Watch, sade att domstolens beslut är ”tragiskt för rättvisan” i Malaysia och pekade på att det handlar om en politik vendetta från premiärminister Najib Razak mot Anwar Ibrahim.

Josef Benedict, biträdande chef för Amnesty Internationals avdelning för Sydostasien och Stillahavsområdet, uttryckte oro för de malaysiska domstolarnas självständighet mot politisk inblandning.

– Anwar Ibrahim är en samvetsfånge som omedelbart och villkorslöst måste friges, sade Josef Benedict.

Amnesty har också länge krävt att Malaysias sodomilagar, som infördes av det brittiska kolonialstyret, ska avskaffas då kriminalisering av samkönat sex mellan samtyckande vuxna är i strid mot mänskliga rättigheter. Enligt den malaysiska lagen är “könsligt umgänge som strider mot naturens ordning” straffbart och kan ge 20 års fängelse.

Anwar Ibrahim håller tal efter valet 2013 då UMNO behöll makten.

Anwar Ibrahim håller tal efter valet 2013 då UMNO behöll makten. Foto: Firdaus Latif

Anwar Ibrahim gick med i UMNO 1982. Han gjorde en snabb politisk karriär och dåvarande premiärministern Mahathir Mohamad utnämnde 1993 Anwar Ibrahim till vice premiärminister och han blev också finansminister. År 1998 fick Anwar Ibrahim sparken och bröt med Mahathir Mohamad.

Anwar Ibrahim ställdes inför rätta anklagad för korruption och sodomi och dömdes till fängelse. Han frigavs år 2004 sedan domen på nio års fängelse hade upphävts och han ställde sig i spetsen för ett oppositionsparti som hade stora framgångar vid valen 2008 och 2013 även om UMNO lyckades behålla makten.

År 2008 anklagades Anwar Ibrahim för sodomi av en yngre manlig medarbetare. En rättegång inleddes år 2010 och två år senare frikändes Anwar Ibrahim. Åklagarsidan överklagade dock den friande domen och efter flera rättsliga turer fastställdes den 10 februari 2015 en dom på fem års fängelse. Domen fördömdes av bland andra Amnesty International och Human Rights Watch som en politisk dom för att förhindra Anwar Ibrahim från att delta i politiken.

Som en historisk ironi har Anwar Ibrahim och Mahathir Mohamad åter mötts för första gången sedan 1998, rapporterar ABC.

Mahathir Mohamad bröt i februari med UMNO och har tillsammans med andra avhoppare bildat ett nytt parti. Premiärminister Najib Razak har mött ett allt större motstånd i Malaysia efter anklagelser om gigantisk korruption.

Bilden på mötet mellan Anwar Ibrahim och Mahathir Mohamad i en rättssal väckte uppseende. Nurul Izzah Anwar, dotter till Anwar Ibrahim och en av ledarna för oppositionspartiet PKR, sade till ABC att “min far alltid har påmint oss om vikten att förlåta”:

– Det faktum att min far skakade hand med honom (Mahathir Mohamad) med ett varmt leende symboliserar vikten av att gå framåt för att stärka demokratin i Malaysia istället för att fokusera på personligt lidande.

Oppositionspolitikern N Surendran, som har varit advokat åt Anwar Ibrahim, var närvarande vid mötet och sade till ABC att det var ett rörande ögonblick:

– Ingen hade förväntat sig att under sin livstid få se dessa två män begrava stridsyxan och skaka hand.

Ulf B Andersson

22 december 2016

Läs intervju med Anwar Ibrahim i Amnesty Press

Möt Anwar Ibrahim – oppositions­ledaren som åter hotas av fängelse (11 februari 2015)

Amnesty International om domen mot Anwar Ibrahim (10 februari 2015)

Läs mer om Anwar Ibrahim och Malaysia från Amnesty Press

Årets Stieg Larsson-pris: Jac sm Kee drömmer om feministiskt internet (22 november 2016)

Zunars serier är ett hot anser myndigheterna i Malaysia (29 december 2015)

Malaysias indier protesterar mot diskriminering (18 februari 2011)

Rättegången mot Anwar Ibrahim skjuts upp - lägg ner sodomiåtalet kräver försvaret (3 augusti 2010)

Malaysia: Blommor mot tårgas (18 februari 2008)

Oppositionsledare gripen för sodomi (16 juli 2008)

Malaysias HD: Anwar Ibrahim frisläppt (2 september 2004)

Läs också

Malaysia: Quash sentence against whistle-blowing MP (Amnesty International 14 november 2016)

Malaysia: Crackdown on Free Speech Intensifies. Ordinary Citizens Targeted Alongside Activists, Politicians (Rapport från Human Rights Watch 12 oktober 2016)

Ulf B Andersson
Amnesty Press