Pressfrihetspris till hotade journalister

Kommittén för skydd av journalister, CPJ, delar i år ut sitt pressfrihetspris till den turkiska tidningen Cumhuriyets tidigare chefredaktör Can Dündar, Óscar Martínez, undersökande journalist från El Salvador, den indiska journalisten Malini Subramaniam och pressfotografen Mahmoud Abou Zeid, som sitter fängslad i Egypten.

Att arbeta som journalist är i många länder ett mycket farligt yrke.

– Dessa pristagare är fullständigt fantastiska journalister som utfört sitt arbete med vetskapen om att det försatt dem i verklig fara, säger CPJ:s styrelseordförande Sandra Mims Rowe.

Enligt CPJ har 1 220 journalister dödats sedan 1992 och i de flesta fall har förövaren gått fri. Förra året satt nästan 200 journalister fängslade runt om i världen.

Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar greps i november 2015 och dömdes till flera års fängelse för ”avslöjande av statshemlighet”. Det var efter ett avslöjande om hur turkiska säkerhetstjänsten sände vapen till radikala islamister i Syrien.

Can Dündar betonar vikten av pressfrihet.

– Det är vår rätt att skriva och folkets rätt att få veta. Det handlar inte bara om att försvara ett yrke. Vi försvarar folkets rätt att bli informerade, säger han till IPS.

Turkiet ligger på plats 151 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Sedan president Recep Tayyip Erdoğan valdes år 2014 har mer än 1 800 rättsfall inletts som gäller förolämpningar av presidenten. Många av dessa gäller journalister och skämttecknare.

Tillslagen mot medierna har också ökat sedan kuppförsöket i juli 2016. Den turkiska regeringen uppges ha utnyttjat undantagstillståndet och terroristlagar för att stänga ner över 100 nyhetsbyråer och fängsla omkring 120 journalister.

Óscar Martínez är en undersökande reporter från El Salvador som fått dödshot och tvingats att fly landet efter att ha rapporterat om polisens utomrättsliga avrättningar. El Salvador är världens mest våldsamma land som inte är indraget i krig, räknat per mord per capita.

Han betonar att regeringarna måste se till att erbjuda journalister ett verkligt skydd.

Malini Subramaniam har rapporterat om polisens och säkerhetsstyrkornas övergrepp och utomrättsliga avrättningar i de områden som ofta kallas ”Indiens röda korridor” där en 50-årig konflikt mellan maoister och den indiska regeringen pågår.

– Det här rapporteras inte. Men jag insåg att det här måste komma ut, säger hon till IPS.

Hon berättar att riskerna inte gjorde någon skillnad för henne. Till följd av hennes rapportering om kränkningar av de mänskliga rättigheterna har hon utsatts för många polisförhör och trakasserier. Till slut var hon tvungen att lämna distriktet Bastar i delstaten Chhattisgarh.

Mahmoud Abou Zeid, känd som ”Shawkan”, är en egyptisk fotograf som har suttit fängslad sedan år2013. Han greps tillsammans med hundratals andra personer och ett flertal andra journalister, när han bevakade de våldsamma sammandrabbningarna mellan Mursianhängare och säkerhetsstyrkor i augusti 2013. Han står åtalad för bland annat olagligt vapeninnehav och mordförsök. Efter Kina sitter flest journalister i fängelse i Egypten, enligt CPJ.

Även Christiane Amanpour från CNN har tilldelats en utmärkelse av CPJ, Burton Benjamin Memorial Award. Hon har bland annat pekat på de risker som det kan innebära för amerikanska journalister när Donald Trump tillträder som president i början av nästa år.

1 december 2016

Läs mer

Egypt: Further Information: Trial adjourned, medical exam insisted for release: Mahmoud Abu Zeid (“Shawkan”) (Amnesty International 7 november 2016)

Shawkan är ett av fallen i Amnestys årliga kampanj ”Write for rights” (Skriv för frihet i Sverige).

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York