Vapenexportörer intar FN:s säkerhetsråd

Nio av världens tio största vapenexportörer kommer att sitta i FN:s säkerhetsråd från mitten av 2016 till mitten av 2018.

Av de nio är fyra tillfälliga medlemmar – Spanien, Ukraina, Italien och Nederländerna – och fem permanenta medlemmar av säkerhetsrådet – Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien och USA.

Enligt fredsforskningsinstitutet Sipris siffror från 2015 är dessa länder tillsammans med Tyskland världens tio största vapenexportörer.

Pieter Wezeman, forskare vid Sipri, säger till IPS att han inte alls är förvånad, även om det enligt honom är mer av en tillfällighet att även de tillfälliga medlemmarna som kommer ta plats i säkerhetsrådet är stora vapenexportörer.

– De fem permanenta medlemmarna av säkerhetsrådet är förstås på många sätt de starkaste militärmakterna, säger han.

Två av säkerhetsrådets permanenta medlemmar - USA och Ryssland - stod för 58 procent av den totala globala vapenexporten 2015, enligt Sipri. Kina och Frankrike var tredje och fjärde största vapenexportör samma år.

– Några av de stora kriserna som säkerhetsrådet nu brottas med, särskilt Jemen, har till stor del uppstått till följd av att de egna medlemmarna säljer vapen till stridande parter, säger Anna Macdonald som leder organisationen Control Arms.

Hon säger att vapen som överförts till Saudiarabien används i Jemenkriget och att dessa vapenöverföringar strider mot humanitär rätt och mot det internationella fördraget om vapenhandel.

– Under det senaste året har vi krävt att vapenleveranserna till Saudiarabien måste upphöra på grund av det enorma mänskliga lidandet och den roll som vapenöverföringarna spelar där.

Sverige som tar plats i säkerhetsrådet i januari nästa år har infört begränsningar för vapenexporten till Saudiarabien efter påtryckningar från civilsamhället, säger Pieter Wezeman.

Sverige är världens tolfte största vapenexportör.

Enligt Pieter Wezeman är det mer sannolikt att politiska snarare än ekonomiska överväganden påverkar medlemmarnas beslut om vapenembargon eftersom vinsten från vapenförsäljningen är knapp i jämförelse med ländernas totala ekonomi.

Anna Macdonald från Control Arms säger att säkerhetsrådets medlemmar har ett särskilt ansvar att upprätthålla internationell fred och säkerhet och att detta även gäller rollen som vapenexportörer.

– I FN-stadgan fastslås att medlemmarna ska upprätthålla fred med minsta möjliga militära rustning. De 1 300 miljarder dollar som utgör världens samlade militärutgifter är inte i linje med andan i FN-stadgan, säger hon, och konstaterar att det är betydligt mer än vad det enligt beräkningar skulle kosta att utrota den extrema fattigdomen.

28 november 2016

Lyndal Rowlands
IPS/New York