Organisationer kräver rensning i FN:s människorättsråd

Länder vars regeringar begår grova människorättsbrott bör inte få vara medlemmar i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna. Det kräver nu organisationerna Human Rights Foundation och UN Watch.

– Detta är absurt och upprörande, säger UN Watchs ordförande Hillel Neuer, med anledning av att 14 länder snart kan komma att väljas eller återväljas som medlemmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter, HRC.

– Rådet har misslyckats då man valt in vissa av de värsta förtryckarna av de mänskliga rättigheterna. Vilka för medborgarnas talan? Knappast människorättsrådet, sade han vidare i samband med en pressträff.

De kritiska organisationerna hänvisar till FN- resolutioner som påminner medlemsstaterna om behovet av att respektera de mänskliga rättigheterna. UN Watch och HRF har kommit fram till att 8 av de 17 länder som kandiderar för att väljas in i FN:s råd för mänskliga rättigheter inte lever upp till förpliktelserna.

Ett av dessa länder är Saudiarabien, som redan nu sitter som en av de 47 medlemmarna i det Genévebaserade människorättsrådet. Detta trots att landet är ökänt för sina brott mot de mänskliga rättigheterna.

Saudiarabien leder dessutom den koalition som strider mot houthirebellerna i grannlandet Jemen, där man anklagas för att ha dödat civila. FN uppger att över 9 000 människor har dödats sedan konflikten i Jemen inleddes i mars förra året. Enligt FN:s kommissionär för de mänskliga rättigheterna, Zeid Ra’ad Al Hussein, ligger den saudiledda koalitionen bakom en majoritet av de civila dödstalen i konflikten.

Hillel Neuer menar att Saudiarabiens medlemskap i HRC fungerar som ett skydd.

– När människorättsförbrytare får denna falska legitimitet så använder de den för att stärka sin diktatoriska regim och för att krossa moralen hos sina politiska fångar, säger han.

Tidigare har även Human Rights Watch och Amnesty International den 29 juni gemensamt krävt att Saudiarabien ska uteslutas ur HRC på grund av landets systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna.

FN:s människorättsråd består av 47 medlemsländer och i slutet av oktober ska 14 av dessa väljas, eller återväljas. UN Watch och HRF uppmanar nu FN:s medlemsstater att inte rösta in länder som uppenbart bryter mot de mänskliga rättigheterna. Vid sidan av Saudiarabien menar organisationerna att även kandidaturerna från Kina, Kuba, Egypten, Irak, Malaysia, Ryssland och Rwanda ska avvisas.

14 oktober 2016

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York