Högsta domstolen i Belize: Förbud mot samkönat sex strider mot konstitutionen

 Caleb Orozco fick rätt i Belizes högsta domstol.

Caleb Orozco fick rätt i Belizes högsta domstol. Foto: Glaad.org

Den 10 augusti skickade Caleb Orozco ut ett meddelande på twitter: ”Vi vann på alla punkter. Mållös. Omg (Oh My God ). Mållös.”

Den högsta domstolen i Belize hade kommit med sitt utslag angående artikel 53 i landets brottsbalk och kommit fram till att kriminaliseringen av samkönat sex strider mot konstitutionen. Regeringen har meddelat att de inte kommer överklaga, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press. Lagen kommer vara kvar tills parlamentet i det lilla centralamerikanska landet antar en ny lag som ligger i linje med domstolens utslag som tillkännagavs av chefsdomare Kenneth Benjamin.

Utanför domstolen protesterade ledare för den evangeliska kyrkan.

För Caleb Orozco var domstolsbeslutet en stor seger. Han är öppet homosexuell och har grundat Unibam, United Belize Advocay Movement, den enda rörelse som arbetar med fokus på hbt-personer i Belize. År 2013 tog högsta domstolen upp Caleb Orozcos anmälan om att lagen strider mot konstitutionen där alla medborgare garanteras rätt till privatliv, jämlikhet och värdighet, samt frihet från diskriminering. Det tog över tre år innan utslaget kom och Caleb Orozco förklarade efteråt enligt Glaad att den 10 augusti var en stolthetens dag:

– Detta är första gången i mitt liv som det är lagligt för mig att vara mig själv. Det är ett domslut som är historiskt för Belize, ett land jag är stolt över att kalla mitt hem. Genom att avskaffa artikel 53 har Belize upphävt en giftig kvarleva från kolonialstyret. Domstolens utslag borde ge andra förtryckta grupper självförtroendet att stå upp för sig själva i situationer av människorättsövergrepp.

Belize kallades fram till självständigheten år 1981 Brittiska Honduras och ligger på Centralamerikas östkust. Landet har cirka 370 000 invånare och har många olika folkgrupper. Medan övriga Centralamerika var under spanskt styre skaffade sig britterna inflytande i Belize under 1700-talet. 1862 blev området officiellt en brittisk koloni. Liksom många andra tidigare brittiska kolonier har landet behållit lagar från kolonialtiden.

År 1888 infördes en kriminalisering av ”könsligt umgänge som strider mot naturens ordning” och enligt artikel 53 kunde brottet ge upp till tio års fängelse. Det har dock varit sällsynt med rättegångar i modern tid.

Belize är ett litet land utan en synlig hbtqi-rörelse och Caleb Orozco har fått stöd av olika internationella organisationer och personligheter i sitt arbete mot lagen. När fallet under stor uppmärksamhet togs upp i Högsta domstolen år 2013 väckte det starka reaktioner.

Caleb Orozco utsattes för hot och hans bil attackerades. Lokala kyrkoledare, både protestantiska och katolska, uttalade sitt motstånd mot ”homosexuellt beteende” och regeringens företrädare betonade att det var landets rätt att behålla artikel 53 ”så länge folket” vill ha den kvar.

Förstasidan på Today när Seychellerna avkriminaliserade samkönat sex i maj.

Förstasidan på Today när Seychellerna avkriminaliserade samkönat sex i maj. Foto: Today

Efter beslutet i Belize uttalade enligt Pink News Maurice Tomlinson förhoppningar om att en liknande lag nu ska kunna utmanas i Jamaica. Tomlinson är jurist som kämpar för att Jamaicas högsta domstol ska följa domstolen i Belize. Ytterligare tio karibiska östater och Guyana har fortfarande kvar en kriminalisering av samkönat sex.

Under de senaste månaderna har två andra gamla brittiska kolonier avkriminaliserat samkönat sex; Nauru och Seychellerna. Med beslutet i Belize återstår 72 länder i världen där lagar finns kvar.

Ulf B Andersson

11 augusti 2016

Läs också
National AIDS Commission Welcome Section 53 Decision (TV5/Belize 11 augusti 2016)

The Lonely Fight Against Belize’s Antigay Laws (New York Times 24 maj 2015)

Nauru avskaffar dödsstraffet och avkriminaliserar samkönat sex (Amnesty Press 3 juni 2016)

Ulf B Andersson
Amnesty Press