Hbtq-grupper utestängda från FN-möte om hiv/aids

 Hbtq-organisationer förhindras att delta vid ett FN-möte om hiv och aids.

Hbtq-organisationer förhindras att delta vid ett FN-möte om hiv och aids. Foto: Jorge Luis Baños/IPS

Andelen människor i världen som har tillgång till bromsmediciner mot aids har ökat snabbt. Samtidigt släpar arbetet efter med att nå ut till hbtq-personer. Och vid ett FN-möte om hiv och aids som inleds idag har elva hbtq-grupper blivit utestängda.

Ryssland har tillsammans med Islamiska samarbetsorganisationen, OIC, stoppat elva hbtq-organisationer från att delta vid ett högnivåmöte om att motverka spridning av aids som anordnas av FN den 8-10 juni. I den muslimska gruppen ingår 57 länder, däribland Egypten och Saudiarabien.

– Detta är mycket upprörande och syftar till att fördöma och tysta oss, säger Mauro Cabral, som företräder organisationen Global Action for Trans* Equality, Gate, till IPS.

Gate är en av de organisationer som inte kommer att få medverka vid mötet. Även Shannon Kowalski som arbetar för organisationen International Women’s Health Coalition, IWHC, är mycket besviken över beslutet.

– Det framstår som ett skamlöst försök att förneka verkligheten, säger hon till IPS.

Ben Plumley vid hiv-organisationen Pangaea menar att det är särskilt bekymmersamt att generalförsamlingen har tagit beslutet utan att ange något skäl.

– Det här var ett tragiskt och bakåtsträvande beslut som sätter ett upprörande prejudikat, säger Ben Plumley till IPS.

Pangaea har tillsammans med flera andra organisationer skrivit ett gemensamt brev till generalförsamlingens ordförande Mogens Lykketoft där man protesterar mot beslutet. Genom att utesluta organisationerna ”sänder generalförsamlingen en mycket dålig signal om att man är beredd att återigen låta diskriminering och fördomar drabba vårt gemensamma arbete mot aids”, skriver organisationerna i sitt protestbrev.

Inför mötet har FN:s organ mot hiv och aids, Unaids, publicerat en ny rapport som visar att tillgången till bromsmediciner kraftigt har förbättrats i 160 länder i världen. Däremot fortsätter den viktiga gruppen av hbtq-personer att halka efter. Unicef slår fast att de förebyggande insatserna måste utökas eftersom man inte når ut tillräckligt effektivt till hbtq-personer.

I Nordamerika och Europa drabbar nästan häften av alla nya hiv-infektioner homosexuella män och män som har sex med män, medan siffran i Latinamerika ligger på uppskattningsvis 30 procent.

Unaids har som mål att fram till år 2020 minska antalet fall av hiv och aids genom en satsning kallad 90-90-90. Målet är att 90 procent av alla som är hiv-positiva ska känna till sitt tillstånd och 90 procent av dessa ska ha tillgång till bromsmediciner, samtidigt som 90 procent av de som får bromsmediciner ska ha en omätbar virusnivå i blodet.

Ben Plumley menar dock att den målsättningen inte kommer att gå att förverkliga så länge hbtq-personer och andra viktiga målgrupper fortsätter att bli exkluderade.

– I stället för att fokusera på de resurser som behövs för att under kommande årtionden få denna epidemi under kontroll tvingas vi nu gå tillbaka och ta strid för grundläggande mänskliga rättigheter. Tiden är nu inne för ledarskap, inte rädsla, säger Ben Plumley.

Generalförsamlingens ordförande Mogens Lykketoft har sagt att han inte kan påverka beslutet att utestänga de elva grupperna från konferensen. Shannon Kowalski anser dock att FN kan göra mer genom att inkludera fler hbtq-representanter i paneler vid mötet och skapa särskilda arenor där hbtq-personers rättigheter kan diskuteras. En del av detta har redan skett, men Shannon Kowalski menar att mer kan göras.

Mauro Cabral påpekar att bristen på hbtq-personer i beslutsfattande positioner hänger samman med den status de har i många samhällen.

– När vi lever i en värld där vi blir jagade, misshandlade och dödade så är det svårt att tänka sig att internationella organisationer kommer att bedriva en revolutionerande politik, säger Mauro Cabral.

Under de senaste två åren har antalet hiv-positiva som får bromsmediciner ökat till 17 miljoner människor, vilket är två miljoner över den målsättning som FN satte upp för år 2015. I världens mest utsatta region, östra och södra Afrika, har andelen som har tillgång till bromsmediciner mer än fördubblats mellan 2010 och fram till 2015, då 54 procent hade tillgång till mediciner.

Den ökande tillgången till bromsmediciner har minskat antalet dödsfall i aids med 43 procent.

8 juni 2016

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York