Nauru avskaffar dödsstraffet och avkriminaliserar samkönat sex

Drottning Viktoria på en bild 1860. Hennes gamla lag mot homosexualitet har nu avskaffats i Nauru.

Drottning Viktoria på en bild 1860. Hennes gamla lag mot homosexualitet har nu avskaffats i Nauru. Foto: John Mayall

Världens minsta stat, Nauru, har beslutat att reformera den brottsbalk som har gällt sedan år 1899 och den 3 juni meddelade regeringen att parlamentet i landet bland annat beslutat att avskaffa dödsstraffet och legalisera samkönat sex.

Enligt The Fiji Times välkomnade EU:s kontor i Fijis huvudstad Suva lagändringarna. I ett uttalande konstaterade EU att Nauru nu ansluter sig till den uppfattning EU och många andra länder delar om dödsstraffet ”som inte under några omständigheter kan rättfärdigas”.

EU-kontoret välkomnar också att samkönat sex nu blir lagligt:

– Avkriminaliseringen av homosexualitet placerar Nauru bland det växande antal länder som har tagit steg för att följa sina internationella människorättsåtaganden att främja jämlikhet och värdighet för alla människor oavsett deras sexuella läggning.

Nauru blev år 1888 en tysk koloni och införlivades i tyska Marshallöarna. Under första världskriget erövrades ön av soldater från Australien och efter kriget blev Nauru ett mandat under Nationernas Förbund, NF, som år 1923 beslöt att Nauru skulle förvaltas av Australien med hjälp från Storbritannien och Nya Zeeland. Under andra världskriget ockuperades Nauru av Japan år 1942 och först den 13 september 1945 befriades ön av trupper från Australien.

År 1968 blev Nauru självständigt och hade tack vare tillgången på fosfat en gynnsam ekonomisk utveckling och dess invånare var bland de rikaste i världen. Idag har fosfatfyndigheterna sinat och landet är beroende av utländskt bistånd. Nauru är med drygt 10 000 invånare världens minsta land i folkmängd.

Naurus brottsbalk har utgjorts av den som antogs i den australiska delstaten Queensland år 1899. Där gällde fram till 1990 att ”könsligt umgänge i strid med naturens ordning” var ett brott enligt den lagmodell som först antogs i Brittiska Indien år 1860 (paragraf 377) och sedan spreds runt det brittiska Imperiet under drottning Viktorias långvariga styre 1837-1901.

En majoritet av de cirka 75 länder som idag kriminaliserar samkönat sex är tidigare brittiska kolonier. Endast Australien, Nya Zeeland, Fiji och Hongkong har tidigare avskaffat den gamla koloniallagen medan en rättslig strid pågår i Indien sedan år 2009.

I Stillahavsområdet är fortfarande samkönat sex mellan män ett brott i Cooköarna, Kiribati, Papua Nya Guinea, Salomonöarna, Samoa, Tonga och Tuvalu.

Nauru har de senaste åren hamnat i blickfånget när det gäller Australiens flyktingpolitik. På Nauru finns ett av de externa förvar Australien har för asylsökande som inte släpps in i Australien. Förhållanden i förvaret har fått hård kritik av bland annat Amnesty International och internationella organisationer och utländska journalister har förvägrats besök.

Bland de asylsökande finns ett antal homosexuella personer som drabbats av den repressiva lagstiftningen som hittills har gällt.

Regeringen i Nauru meddelar också enligt The Guardian att straffarbete avskaffas och att barnarbete och slaveri nu kriminaliseras. Dessutom blir våldtäkt inom äktenskapet ett brott.

Den 17 maj beslöt också Seychellerna utanför Afrikas östkust att avkriminalisera samkönat sex. Den gamla brittiska koloniallagen om förbud mot ”könsligt umgänge i strid med naturens ordning” gjorde att män där kunde straffas med upp till 14 års fängelse. Lagen har dock inte tillämpats på senare år. Företrädare för regeringen i Seychellerna sade att påtryckningar från den brittiska regeringen bidragit till att lagförändringen nu genomförs.

3 juni 2016

Läs mer om Nauru

Krisen i Nauru skärps: Parlamentsledamöter grips, yttrandefriheten stryps (Amnesty Press 23 juni 2015)

Ulf B Andersson
Amnesty Press