Anti-slaveri-aktivister frigivna i Mauretanien

Biram Dah Abeid frigavs efter beslut i Högsta domstolen.

Biram Dah Abeid frigavs efter beslut i Högsta domstolen. Foto: Magharebia/Wikipedia

Den 17 maj beordrade Mauretaniens högsta domstol att två anti-slaveri-aktivister, Biram Ould Dah Ould Abeid och Brahim Bilal, ska friges. De hade suttit fängslade sedan i november 2014 då de greps i samband med en fredlig protest mot att en slavägare hade friats från anklagelsen om våldtäkt av en 15-årig kvinnlig slav.

Den 15 januari 2015 dömdes de två för att vara medlemmar i en organisation som inre erkänns officiellt, olaga sammankomst och vägran att följa polisens order. Högsta domstolen beslöt att de skulle friges då domstolen fann att straffvärdet på brotten de dömts för bara är ett år och att de bägge aktivisterna därför redan har avtjänat sitt straff.

Biram Ould Dah Ould Abeid är ledare för organisationen Initiative pour la Resurgence du mouvement Abolitioniste, IRA, som arbetar för slaveriets avskaffande i Mauretanien. Han ställde också upp i presidentvalet år 2014 men förlorade mot Mohamed Ould Abdel Aziz.

Slavsystemet i Mauretanien har en lång tradition då araber och berber i hundratals år har använt svarta invånare som slavar. År 2007 blev slaveri kriminaliserat i Mauretanien men kritikerna menar att systemet lever kvar och myndigheterna har kritiserats för att inte ställa slavägare inför rätta.

Amnesty International har engagerat sig för Biram Ould Dah Ould Abeid och Brahim Bilal och välkomnade frigivningen.

– Frigivningen av Biram Ould Dah Ould Abeid och Brahim Bilal är en enorm lättnad och en välkommen nyhet för alla som har kampanjat för deras frigivning, sade Alioune Tine, chef för Amnesty Internationals avdelning för Väst- och Centralafrika. Utslaget i högsta domstolen innebär en möjlighet för myndigheterna i Mauretanien att stoppa sina tillslag mot mäniskorättsförsvarare och frige andra samvetsfångar som bloggaren Mohamed Mkhaïtir.

Även IFS, Internationella fackliga samorganisationen, som organiserar 180 miljoner arbetare i 162 länder, välkomnade frigivningen. IFS har tillsammans med mauretanska fackföreningar arbetat för fallet och Biram Dah Abeid tackade den internationella fackföreningsrörelsen för stödet.

IFS noterar också att specialdomstolarna för slaveri den 16 maj avkunnade sina första domar någonsin. Två personer från en slavägande stam dömdes tlll fem års fängelse och ska betala skadestånd. Även om straffet kan anses milt i förhållande till brottet anser IFS att det nu finns en förhoppning om att den kultur av straffrihet som har rått i Mauretanien kan vara på väg att brytas.

I mars ratificerade också Mauretanien ett ILO-protokoll mot tvångsarbete. ILO är FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor.

– Efter årtionden av kampanjande verkar nu regeringen vara beredd att vidta konkreta åtgärder, sade Sharan Burrow, generalsekreterare för IFS. Vi uppmanar den mauretanska regeringen att fortsätta på denna väg då det krävs mycket mer för att utrota gisslet med slaveri från det mauretanska samhället.

24 maj

Läs mer från Amnesty Press
Mauretanien – ny lag mot slaveri men det är anti-slavaktivister som fängslas (23 augusti 2015)

Fängslad för sin kamp mot slaveriet (Amnesty Press nummer 3/2012)

Ulf B Andersson
Amnesty Press