Zikaviruset: Brasiliens militär skickas ut och förnyad debatt om abort

Brasilien kommer inom kort att skicka ut 220 000 soldater som ska bekämpa de myggor som sprider zikaviruset, efter larmet om att tusentals barn med för små huvuden har fötts i landet.

Zikaviruset anses spridas av myggan aedes aegypti, samma mygga som även sprider andra sjukdomar, som denguefeber. Utbrottet av zikaviruset har skrämt upp många i Brasilien och skapar även oro inför sommar-OS som ska hållas i Rio de Janeiro i augusti.

Men situationen har även återupplivat debatten om rätten till abort i landet, något som bara är tillåtet när en graviditet är resultatet av en våldtäkt eller när moderns liv är hotat.

Zikaviruset misstänks förorsaka fosterskadan microcefali, som kan leda till svåra skador hos barn i form av bland annat synskador, förlamning och utvecklingsstörningar. Sociologen Silvia Camurça, ordförande för det feministiska institutet SOS Body, säger att de kvinnor som får barn med fosterskador har stora behov av stöd.

– Nästan alla som drabbas är fattiga och många står helt utan hjälp i sina hushåll, säger hon till IPS.

Silvia Camurça menar att sjukvården inte är beredd att ta emot alla de barn som nu har fötts med microcefali, vilka nu uppges uppgå till över 4 000 barn.

– Antalet kommer säkert att öka under kommande månader. Situationen är desperat, samhället måste snabbt bidra med hjälp till dessa familjer, säger Silvia Camurça.

Hon menar att det nu råder en stor risk för att antalet illegala aborter kommer att öka i landet eftersom många gravida kvinnor är djupt oroade.

– Detta är högst troligt eftersom många kvinnor vet att det inte finns några offentliga stödprogram. Situationen förvärras ytterligare av den ekonomiska krisen och höga arbetslösheten.

Silvia Camurças organisation är verksam i delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien, den region i landet varifrån flest misstänkta och konstaterade fall av microcefali har rapporterats.

Vuxna som drabbas av zikaviruset känner ofta inte ens av det, medan andra kan drabbas av milda symptom, däribland feber, som kan vara mellan tre och sju dagar. Det utbrott som nu drabbat Brasilien är det största som hittills har rapporterats.

I måndags förklarade Världshälsoorganisationen WHO att zikaviruset utgör ett globalt hot mot folkhälsan och organisationen talar om en ”explosionsliknande” spridning av viruset i Latinamerika. Den brasilianska regeringen har vid sidan av militärer även försökt mobilisera statligt anställda och frivilliga att delta i saneringen av platser där myggorna kan föröka sig – däribland i stillastående vatten runt människors bostäder.

Gravida kvinnor har uppmanats att använda myggmedel.

– Men det har redan uppstått brist på myggmedel och de preparat som är säkra att använda för gravida kvinnor är dyrare och svåråtkomliga för många fattiga, säger Silvia Camurça.

Det första bekräftade fallet av zikavirus i Brasilien konstaterades i april förra året, varefter sjukdomen snabbt började spridas. Numera finns den i 23 länder i Latinamerika enligt WHO.

I Brasilien pågår nu arbetet med att försöka få fram ett vaccin mot zikavirusets allvarligaste effekt – att foster drabbas av microcefali. Eduardo Costa, chef för hälsovårdsmyndigheternas forskningsavdelning, hyser förhoppningar om att landets forskare med tiden ska kunna få fram ett sådant vaccin.

Det pågår även tester av nya metoder för att hejda spridningen av myggan aedes aegypti i Brasilien. Tidigare har man i Brasilien lyckats få bort de smittspridande myggorna, men de har med tiden återkommit. Att helt utrota myggan kommer dock sannolikt inte att lyckas, inte ens med hjälp av 220 000 soldater, men förhoppningen är att landet med hjälp av ny teknik och stort folkligt engagemang kraftigt ska kunna begränsa myggornas spridning.

4 februari 2016

Mario Osava
IPS/Rio de Janeiro