”Hungern i världen kan utrotas inom tio år”

Med rätt åtgärder kan hungern och undernäringen i världen utrotas inom tio års tid. Det hävdar forskningsinstitutet International Food Policy Research Institute, IFPRI.

Två av de viktigaste målsättningarna inom FN:s nya hållbara utvecklingsmål är att hungern och undernäringen i världen ska utrotas innan 2030. Men nu har IFPRI lanserat ett eget initiativ som det Washingtonbaserade institutet menar skulle kunna leda till att målsättningen nås redan fem år tidigare.

Satsningen, kallad Compact2025, kan enligt IFPRI bli framgångsrik om världens länder kopierar strategier som fungerat bra i länder som Kina, Brasilien och Thailand, där undernäringen kraftigt har minskat.

Compact2025 beskrivs som en global satsning för att ge stöd till länder, institutioner och kampanjer för att bekämpa undernäringen. Samtidigt påpekar IFPRI att det finns stora kunskapsluckor i världen som måste åtgärdas för att skapa kostnadseffektiva satsningar.

Tanken är att Compact2025 ska kunna bidra genom att fungera som ett nav för ”kunskaper och innovationer” dit länder kan vända sig för att få hjälp med strategier som bevisligen fungerar.

Forskningsinstitutets generaldirektör Shenggen Fan säger till IPS att det är en enorm uppgift som väntar, men att det är möjligt att utrota hungern och undernäringen inom bara tio års tid. Han understryker att länder som Brasilien, Kina, Thailand, Peru och Vietnam gjort mycket stora framsteg på relativt kort tid.

– Med hjälp av lärdomar från dessa fem länder och starka internationella och nationella åtaganden om att bekämpa hunger och undernäring så är det möjligt att påskynda utvecklingen ännu mer, säger Shenggen Fan.

Alla FN:s så kallade millenniemål har inte infriats, men Shenggen Fan konstaterar samtidigt att världen gjort mycket stora framsteg i kampen mot den extrema fattigdomen och hungern. Mellan 1990 och fram till nu beräknas andelen undernärda i världens utvecklingsländer nästan ha halverats - från dryga 23 procent till knappa 13 procent.

Shenggen Fan menar att målsättningen att utrota hungern till år 2025 även har en stark koppling till FN:s alla övriga hållbara utvecklingsmål, som är sammanlagt 17 till antalet. Detta eftersom kampen mot undernäringen även påskyndar arbetet mot den extrema fattigdomen i världen.

Genom Compact2025 vill IFPRI ge politiker och människor som arbetar ute på fältet förbättrade möjligheter att uppnå konkreta resultat, genom råd som är baserade på tidigare erfarenheter.

Shenggen Fan, som förra året fick en utmärkelse av FN:s livsmedelsorgan WFP för sitt arbete mot hungern, säger att FN-organet FAO beräknat att det skulle behövas investeringar på 50 miljarder dollar om året för att uppnå målet att utrota hungern inom tio års tid.

25 november 2015

Thalif Deen
IPS/New York