Mödradödligheten minskar i världen men bara nio länder nådde målet

Mödradödligheten i världen har minskat med 44 procent under de senaste 25 åren visar en ny rapport från FN. Men trots stora framgångar har bara nio länder lyckats uppfylla millenniemålet om minskad mödradödlighet.

Vid ett toppmöte år 2000 kom världens ledare överens om millenniemålen, en rad målsättningar som skulle vara uppfyllda innan slutet av 2015. Mål nummer fem handlade om mödradödligheten och målsättningen var att den skulle minska med minst 75 procent under de kommande 15 åren, i förhållande till 1990-års nivåer. Nästan alla dödsfall inträffar i utvecklingsländer.

Den nya rapport som skrivits i samarbete mellan flera FN-organ visar att världen kommit en bra bit på väg men att mycket arbete kvarstår. Enligt rapporten minskade antalet kvinnor som dog i samband med graviditet från 532 000 år 1990, till uppskattningsvis 303 000 dödsfall i år.

Mödradödlighet definieras som ett dödsfall som inträffar under graviditeten, vid förlossningen, eller inom sex veckor efter förlossningen.

Trots de globala framgångarna har endast nio länder lyckats uppnå millenniemål nummer fem, att minska siffrorna med minst 75 procent - Bhutan, Kap Verde, Kambodja, Iran, Laos, Maldiverna, Mongoliet, Rwanda och Östtimor.

– Millenniemålen ledde till att aldrig tidigare skådade insatser sattes in för att minska mödradödligheten, säger Flavia Bustreo, vid Världshälsoorganisationen, WHO, som tillsammans med flera FN-organ skrivit den nya rapporten.

Hon understryker att framgångarna inte får skymma det arbete som återstår.

– Vi vet att vi i stort sett kan sätta stopp för dessa dödsfall till år 2030 och det är det målet vi ska fortsätta arbeta för.

För att nå ända fram krävs det dock nya insatser, enligt Babatunde Osotimehin, som är ordförande för FN:s befolkningsfond UNFPA.

– I många länder med hög mödradödlighet kommer inga framsteg att göras under de kommande 15 åren om vi inte ökar antalet barnmorskor och annan kunnig sjukvårdspersonal, säger han.

Babatunde Osotimehin menar att det krävs att dessa insatser sätts in nu, om inte ännu en missad målsättning ska bli fallet år 2030.

Rapportförfattarna understryker att nyckeln till framgångar ligger i en ökad tillgång till god vård under graviditet och förlossning. Geeta Rao Gupta, biträdande chef för FN:s barnfond Unicef, påpekar också att korrekt information kan ha avgörande betydelse.

– Informationsinsatser till kvinnor och flickor, i synnerhet de mest marginaliserade, kan rädda både kvinnorna och deras barns liv. Utbildning ger dem de kunskaper de behöver för att motsätta sig traditionella metoder som utsätter både kvinnor och deras barn för faror.

Närmare 99 procent av de kvinnor som går en graviditetsrelaterad död till mötes bor i världens utvecklingsländer. Två av tre dödsfall inträffar i Afrika söder om Sahara. Samtidigt har denna region upplevt stora förbättringar, då mödradödligheten minskat från 987 per 100 000 födslar år 1990, till runt 546 dödsfall per 100 000 födslar i år.

Allra störst framgångar rapporteras från östra Asien, där siffran minskade från 95 till 27 dödsfall per 100 000 födslar under perioden, vilket motsvarar en minskning på 72 procent.

Även i världens rika länder minskade dödsfallen mellan 1990 och 2015, från 23 till 12 dödsfall per 100 000 födslar.

Vid ett möte i september kom världens ledare överens om de nya utvecklingsmål som ska leda arbetet under de kommande 15 åren. Bland dessa nya hållbara utvecklingsmål finns en målsättning om att få ner antalet dödsfall i samband med graviditeter till under 70 dödsfall per 100 000 födslar till år 2030. Det är en kraftig minskning jämfört med det globala genomsnittet som för närvarande ligger på 216 dödsfall per 100 000 födslar.

Om den nya målsättningen kunna ska uppnås krävs det att utvecklingen går fler än tre gånger så fort jämfört med mellan 1990 och 2015.

18 november 2015

Thalif Deen
IPS/New York