FN-chefen tar strid mot homofobin

Att bekämpa diskriminering på grund av sexuell läggning är en nödvändig del i kampen mot homofobin meddelade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon nyligen. Bara några dagar tidigare hade Zimbabwes president Robert Mugabe bevisat att mycket arbete återstår.

I samband med ett möte om hbtq-personers rättigheter som hölls förra veckan berättade FN-chefen om sitt arbete med att försöka förmå regeringar i världen att skrota diskriminerande lagar.

– Ibland är jag framgångsrik, andra gånger inte, men jag kommer att fortsätta kampen tills alla hbtq-personer kan leva i frihet utan att drabbas av trakasserier eller diskriminering, sade Ban Ki-moon.

Den politiskt känsliga frågan kom även upp i samband med att generalförsamlingen nyligen höll sin 70:e session. I sitt tal den 28 september passade Zimbabwes president Robert Mugabe på att understryka att allas mänskliga rättigheter måste respekteras - utom när det gäller hbtq-personer.

– Vi förkastar försöken att införa ”nya rättigheter” som står i strid med våra värderingar, normer, traditioner och åsikter. Vi är inte bögar, sade Robert Mugabe i ett tal som möttes av vissa skratt men få applåder.

Presidentens uttalanden ligger i linje med den politik han för i hemlandet. I Zimbabwe riskerar homosexuella att dömas till fängelse eller böter. År 2006 införde regeringen dessutom en lag som förbjuder samkönade personer att hålla varandra i handen, kramas eller kyssas. I samband med ett möte sommaren 2013 beskrev Robert Mugabe hbtq-personer som ”värre än grisar, getter och fåglar”.

Även regimen i Saudiarabien avvisade alla referenser till homosexualitet i samband med att FN:s nya hållbara utvecklingsmål nyligen klubbades igenom av världens ledare vid FN-högkvarteret.

– När ordet sex nämns i en text så betyder det för oss endast något mellan en man och en kvinna. Och när familj nämns betyder det en gift man och kvinna, påpekade Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir inför världens samlade ledare.

Även flera andra medlemsstater uttryckte sina reservationer gentemot stärkta rättigheter för hbtq-personer i samband med att de nya utvecklingsmålen formulerades, däribland Kamerun. Detta ledde fram till att det inte förekommer några referenser till sexuella rättigheter eller hbtq-personers rättigheter i de 17 nya mål som nu har klubbats igenom.

Den 29 september gick dock tolv FN-organ ut i ett gemensamt uttalande och uppmanade alla världens länder att agera för att få ett slut på våld och diskriminering av hbtq-personer. ”Internationella människorättslagar slår fast att medlemsstaterna är juridiskt ansvariga för att se till att alla människor, utan åtskillnad, åtnjuter dessa rättigheter”, skriver FN-organen i sitt pressmeddelande.

FN-organen uppmanar samtidigt världens regeringar att dra tillbaka diskriminerande lagar, samt att förebygga, övervaka och agera mot våld som drabbar hbtq-personer. I uttalandet påpekas även att diskriminerande lagar har långtgående effekter på samhällen och slår mot arbetet för att uppnå de nya utvecklingsmålen.

I Zimbabwe har de homofientliga lagarna bland annat haft en negativ effekt på arbetet mot hiv och aids. Enligt FN-organet UNAIDS är Zimbabwe ett av de länder i världen där andelen hiv-positiva är som högst. Runt 15 procent av befolkningen i landet beräknas leva med hiv.

7 oktober 2015

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York