Ryska och amerikanska vapen kan hamna hos rebellgrupper

Vapenexporten ökar till USA:s respektive Rysslands allierade i Mellanöstern - Irak och Syrien. Detta trots att vapnen, ironiskt nog, riskerar att hamna i händerna på rebellgrupper.

USA har planer på att sälja 174 stridsvagnar av märket Abrams, 1 000 militära fyrhjulsdrivna terrängbilar, stridsflygplan, attackhelikoptrar och laserstyrda missiler till Irak till ett värde av motsvarande 126 miljarder kronor.

Enligt nya rapporter har Ryssland nyligen levererat stridsflygplan, stridshelikoptrar, transporthelikoptrar, stridsvagnar, haubitsar och bepansrade trupptransportfordon till Bashar al-Assads regim i Syrien.

Men de slutliga mottagarna kan vara grupper som Islamiska staten, al-Qaida och al-Nusra som antingen beslagtar vapen eller tar över vapen som överges av reguljära väpnade styrkor när de flyr slagfältet.

Den amerikanska finanstidningen Wall Street Journal uppger att amerikanska politiker som är medvetna om riskerna endast vill godkänna vapenförsäljning till Irak om det finns garantier för att vapnen inte kommer att hamna ”i händerna på fienden”.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon betonar att en lösning på Syrienskrisen endast kan uppnås genom en politisk process - inte med vapen.

USA har protesterat mot införseln av nya vapen till Syrien medan Ryssland endast uppger att man följer existerande militära avtal med Syrien. Enligt amerikanska underrättelsekällor fortsätter Ryssland med militär upprustning i den syriska hamnstaden Latakia.

Patrick Wilcken vid Amnesty International säger att rebellgrupper har erövrat en majoritet av de vapen de förfogar över. Islamiska staten har tagit vapen från militärbaser i Falluja, Mosul, Tikrit, Ramadi - och även Raqqa och Tabaqa. Han säger att huvuddelen av vapnen som är i omlopp i Syrien och Irak är ryska/sovjetiska och härstammar från tiden för Warszawapakten.

Många vapen är upp till 30 år gamla. Det finns också vapen som framställdes för att användas under Iran-Irakkriget på 1980-talet. Men enligt Patrick Wilcken har vapen av Nato-standard också börjat dyka upp.

När Islamiska staten tog över amerikanska vapen från flyende irakiska soldater i oktober förra året sade en av ledarna sarkastiskt: ”Vi hoppas att amerikanerna kommer att hålla sina avtal och serva våra helikoptrar.” USA-ledda flyganfall mot Islamiska staten riktas, paradoxalt nog, mot bland annat USA-tillverkade helikoptrar som ursprungligen levererades till irakiska styrkor.

Patrick Wilcken uppger att den svarta marknaden för vapen blomstrar i Irak sedan Saddam Husseins fall.

Amerikanska Defence News rapporterar att USA bland annat sålde 681 Stinger-missiler och 12 helikoptrar till Irak under förra året, samtidigt som landet erbjuder underhåll av militärfordon till ett värde av hundratals miljoner dollar.

Thalif Deen
IPS/New York