Tchad återinför dödsstraffet

På kvällen den 30 juli beslöt parlamentet i Tchad att återinföra dödsstraffet sex månader efter att det avskaffades. 146 av de 189 parlamentsledamöterna var närvarande vid omröstningen, rapporterar BBC. Samtliga röstade för återinförande av dödsstraffet. Åtgärden är ett svar på attacker från Boko Haram, den nigerianska jihadiströrelsen som den senaste tiden har trappat upp sina attacker i grannländerna Tchad och Kamerun då dessa länder deltar i den militära kampen mot Boko Haram.

Enligt nyhetsbyrån AFP har också heltäckande slöjor för kvinnor förbjudits i Tchad, ett land där drygt hälften av invånarna är muslimer. I huvudstaden N'djamena har också tiggeri förbjudits. Säkerheten i huvudstaden har skärpts efter att självmordsbombare från Boko Haram slagit till och dödat 38 personer i juni och 15 personer i juli. Förbudet mot tiggeri kom sedan två flickor för en vecka sedan sprängt sig själva i Kamerun när de uppträdde som tiggare. N'djamenas borgmästare Ali Haroun har också beordrat stängning av alla barer från klockan 22 utom under helger.

De nya skärpta anti-terroristlagarna har mött kritik från människorättsaktivister som fruktar att friheter kommer inskränkas. Vid sidan av dödsstraff har också straffsatsen för mindre allvarliga terroristbrott skärpts från 20 års fängelse till livstids fängelse. Misstänkta kan hållas i polishäkte i 30 dagar utan att åtal väcks, jämfört med 48 timmar nu. Den nya lagen har dock försetts med en försäkran om att yttrandefrihet och mänskliga rättigheter ska skyddas.

Oppositionsledaren Saleh Kebzabo sade till AFP att han var relativt nöjd med den nya lagen. Oppositionen har dock varnat för att kampen mot Boko Haram kan användas för repression inför nästa års presidentval.

Ulf B Andersson
1 juli 2015

Ulf B Andersson
Amnesty Press