”En våldtäkt är en våldtäkt” – Indiska krav på förbud mot våldtäkt inom äktenskapet

Anna Marie Lopes, 28, lyckades efter flera år fly från sin man, som våldtog och misshandlade henne. I dag arbetar hon för en frivilligorganisation i New Delhi.

Anna Marie Lopes, 28, lyckades efter flera år fly från sin man, som våldtog och misshandlade henne. I dag arbetar hon för en frivilligorganisation i New Delhi. Foto: Neeta Lal/IPS

En av fem indiska män medger i en undersökning att de tvingat sin hustru att ha sex med dem, något som i dagsläget inte är förbjudet. Nu kräver människorättsaktivister att våldtäkter inom äktenskapet kriminaliseras.

– Jag blev brutalt våldtagen flera gånger av min man. Han höll mig bevakad i vårt hem i Dubai och jag var undernärd och deprimerad. När jag försökte fly från detta helvete konfiskerade han mitt pass och misshandlade mig, berättar Anna Marie Lopes, 28.

Efter att ha levt under dessa tortyrliknande förhållanden i sex års tid lyckades hon för tre år sedan fly från sin man och ta sig ombord på ett flygplan hem till New Delhi. I dag arbetar hon för en lokal ickestatlig organisation i hemlandet och har långsamt börjat återfå ett normalt liv.

– Det är svårt att börja från noll efter sådana traumatiska erfarenheter, dessutom utan stöd ens från mina föräldrar. Men jag hade inget val, berättar Anna Marie Lopes för IPS.

Hennes berättelse skiljer sig bara på en punkt från de erfarenheter som delas av många tusentals indiska kvinnor - att hon lyckades ta sig ur sin mardröm. Många andra våldtagna kvinnor har inga alternativ, utan tvingas fortsätta leva vidare med sina män.

FN:s befolkningsfond UNFPA beräknar att över 40 procent av de gifta indiska kvinnorna mellan 15 och 49 år har utsatts för misshandel eller våldtäkter av sina män. År 2011 visade en  rapport  från den Washington-baserade organisationen International Center for Research on Women, att en av fem indiska män medgav att de tvingat till sig sex av sina hustrur.

Samma rapport slog fast att bara ett fåtal av offren söker hjälp, och att det är särskilt ovanligt att kvinnor polisanmäler när de utsatts för sexuellt våld.

Samtidigt har Indiens nuvarande regering inte visat något intresse för att kriminalisera våldtäkt inom äktenskapet. Nyligen sade Haribhai Parathibhai Chaudhary, som är landets minister med ansvar för inrikesfrågor, att den internationella termen våldtäkt inom äktenskapet inte kan ”appliceras” på indiska förhållanden. Detta på grund av de låga utbildningsnivåer som finns i landet, samt bristen på läs- och skrivkunnighet, fattigdomen, och ”religiösa övertygelser och de värderingar som finns i samhället”.

Uttalandet, som gjordes i det indiska parlamentet, väckte bestörtning hos många människorättsaktivister. Kritiker menar att uttalandet befäster de patriarkala värderingar som råder samtidigt som det står i strid med Indiens förhoppningar om att bli betraktat som ett liberalt och demokratiskt land.

– Frågan är om regeringen menar att det är acceptabelt att män våldtar sina kvinnor. Eller menar man att ett äktenskap utgör ett frikort för sexuellt våld, eftersom det är något som ligger i linje med den indiska kulturen och dess värderingar?, säger Amitabh Kumar vid den Delhibaserade tankesmedjan Centre for Social Research.

Han menar att frågan egentligen är ganska enkel.

– En våldtäkt är en våldtäkt och en kränkning av offrets fundamentala rättigheter, säger Amitabh Kumar till IPS.

Den nuvarande indiska lagstiftningen säger dock något helt annat. Landets brottsbalk slår uttryckligen fast att en man som tvingar till sig sex av sin hustru inte begår en våldtäkt - så länge som hustrun har fyllt 15 år.

År 2005 tillkom en lag mot våld i hemmet, och i den finns en sektion om sexuella brott inom äktenskapet. Jurister påpekar dock att lagen är mycket svag, och att den inte kan användas för att döma en man till fängelse som begår våldtäkt inom äktenskapet.

I december 2012 fick gruppvåldtäkten och mordet på en ung student i New Delhi mycket stor uppmärksamhet, och fallet ledde till mängder av stora demonstrationer i landet. Den dåvarande regeringen tillsatte i efterspelet en kommission som fick till uppgift att reformera landets våldtäktslagstiftning.

En av kommissionens slutsatser var att även våldtäkt inom äktenskapet borde kriminaliseras. Förslaget avvisades dock av regeringen, som då dominerades av Kongresspartiet, med argumentet att en sådan lag skulle skada äktenskapet som institution. Regeringen införde i stället en ny våldtäktslag, där våldtäkt inom äktenskapet inte ingick.

Dagens indiska regering under ledning av hindunationalistiska Bharatiya Janata Party, BJP, tycks dela sina företrädares åsikter.

Människorättsjuristen Soumya Bhaumik avvisar dock argumentet om att äktenskapet som institution skulle skadas av en ny lag.

– Om en man kan åtalas för att ha mördat sin hustru, varför kan han inte åtalas för att ha våldtagit henne? Definitionen av våldtäkt förändras inte av att det finns ett äktenskapsbevis med i bilden, säger han till IPS.

Även FN:s kommitté mot diskriminering av kvinnor har rekommenderat Indien att införa en lag mot våldtäkt inom äktenskapet, vilket är en lagstiftning som gäller i många av världens länder. Indien utgör tillsammans med bland andra Kina, Afghanistan, Pakistan och Saudiarabien en minoritet av världens länder som hittills har valt att inte införa en sådan lag.

Vissa experter menar att den indiska regeringens ovilja att förändra våldtäktslagarna beror på att man befarar att det skulle leda till stora protester från konservativa religiösa grupper. I landets hinduiska äktenskapslag från 1955 står det angivet att en det är en kvinnas plikt att ha sex med sin man.

Neeta Lal
IPS/New Delhi