Tre journalister greps i Maldiverna

Maldivernas dåvarande president Mohamed Nasheed vid ett besök i Stockholm i juni 2009 när han fick Anna Lindh-priset.

Maldivernas dåvarande president Mohamed Nasheed vid ett besök i Stockholm i juni 2009 när han fick Anna Lindh-priset. Foto: Anna Wehlin

På kvällen den 25 mars greps två journalister; Mohamed Wisam, journalist på den privata TV-stationen Raajje TV och Adam Zareer, filmfotograf på samma station. Enligt polisen greps journalisterna liksom ett antal demonstranter för att ha ”hindrat polis i sin tjänsteutövning och för att ha vägrat följa polisens order”. Den 26 mars beslöt en domstol att Mohamed Wisam och Adam Zareer ska hållas häktade i fem dagar. Något åtal har dock inte väckts.

De bägge journalisterna greps när de bevakade en demonstration mot att Maldivernas förre president Mohamed Nasheed nyligen dömdes till 13 års fängelse. Mohamed Nasheed greps i februari och anklagades för ”terrorism”. Anklagelsen handlar om att Nasheed som president lät gripa en domare i januari 2012. I februari samma år avgick Mohamed Nasheed under oklara omständigheter efter att oroligheter hade utbrutit.

Fängelsedomen mot den tidigare presidenten har lett till protester och den 24 mars greps en annan journalist, Mohamed Niyaz, filmfotograf på privatägda kanalen Channel One TV. Han anklagas för att under en demonstration ha vägrat lyda polisens order. Även han ska sitta i häkte i fem dagar.

CPJ, Committee to Protect Journalists, som från New York övervakar pressfrihet över hela världen, riktar skarp kritik mot gripandet av de tre journalisterna och anser att det är försök att tysta bevakningen av protesterna.

– Genom att hålla dessa journalister fängslade i dagar utan att åtal väcks visar att myndigheterna klart och tydligt försöker hindra nyhetsbevakning, sade Bob Dietz, Asienkoordinatör på CPJ. Vi uppmanar myndigheterna att frige Mohamed Wisam, Adam Zareer och Mohamed Niyaz och tillåta journalister att fritt och i säkerhet utföra sitt arbete.

Ulf B Andersson
Följ utvecklingen i Maldiverna på Minivan News

Läs mer om Maldiverna
Maldiverna: 13-årig fängelsedom för förre presidenten är en "parodi på rättvisa" (Amnesty International 16 mars 2015)

Fortsatt maktkamp i Maldiverna (Amnesty Press 4/2012)

Presidenten avgår - kravaller och rykten om kupp (Amnesty Press 7 februari 2012)

Att rädda ett paradis - Maldivernas president är årets Anna Lindh-pristagare (Amnesty Press 17 juni 2009)

Ulf B Andersson
Amnesty Press