Kriget mot Iraks kvinnor fortsätter

Iraks kvinnor är utsatta för ett fysiskt, psykiskt och sexualiserat våld från alla sidor i den pågående konflikten i landet. Det slås fast i en ny rapport som inom kort kommer att presenteras inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Den nya rapporten har skrivits av organisationerna Minority Rights Group International och Ceasefire Centre for Civilian Rights. Enligt rapportförfattarna utövar både regimtrogna och oppositionella milisgrupper över hela landet våld mot kvinnor som en del av konflikten. Detta samtidigt som förövarna slipper straff.

”Kvinnor hotas av alla sidor i konflikten, av de väpnade grupper som hotar att döda och våldta dem, av de manligt dominerade säkerhets- och polisstyrkorna som inte erbjuder något skydd och ofta medverkar i våldet, och av de kriminella grupper som drar fördel av kvinnornas utsatta position”, skriver organisationerna i rapporten No Place to Turn: Violence against women in the Iraq conflict.

Rapportförfattarna understryker att kvinnorna sviks av en ”politisk, juridisk och kulturell kontext” där förövare tillåts gå fria medan deras kvinnliga offer straffas eller stigmatiseras. Många kvinnliga läkare, jurister och journalister utsätts dessutom för hot.

Mark Lattimer, ordförande för Ceasefire Centre for Civilian Rights, säger till IPS att ett av de största problemen för Iraks kvinnor är bristen på ett fungerande rättssamhälle.

– Det finns delar i lagstiftningen som diskriminerar kvinnor och gör det möjligt för gärningsmän att komma undan med övergrepp, och ibland till och med mord på kvinnor, säger Mark Lattimer.

Han påpekar att det sedan länge sönderfallande irakiska samhället har utlöst en våg av våld mot kvinnor.

– Det som skett i Irak handlar inte om de senaste sex månaderna. Det handlar om de senaste tolv åren, säger Mark Lattimer.

Han menar att omvärlden i stället för att beväpna olika fraktioner i landet bör lyssna mer på landets civila - i synnerhet kvinnorna.

– Men problemet är att de civila kvinnornas röster ignoreras i Irak, men också internationellt.

Mark Lattimer påpekar att många länder är involverade i den irakiska konflikten, bland annat flera länder vid Persiska viken som finansierar olika oppositionsgrupper i landet, medan regimen i Iran ger militärt stöd till landets ledning.

Mark Lattimer menar att de länder som kan påverka den irakiska regeringen, däribland USA och vissa europeiska länder, måste vara tydliga.

– De måste tydligt säga att deras stöd till Irak inte innebär att man ger fria händer till shiitiska milisgrupper.

Rapportförfattarna understryker att landets lagar måste förändras. Andra förslag är att fler kvinnliga poliser bör rekryteras, att stödet till kvinnliga brottsoffer stärks, samt att de som begår brott mot de internationella lagarna straffas för sina handlingar.

Shatha Besarani är medlem i organisationen Iraqi Women’s League och representant för organisationen i Storbritannien. Hon säger att den nya rapporten påminner om flera andra som kommit de senaste åren.

– Det har kommit så många rapporter om våldet mot irakiska kvinnor. Under alla år sedan 2003 har situationen bara förvärrats, och nu har det nått en punkt där kvinnor till och med har börjat säljas som boskap, säger hon till IPS.

Shatha Besarani menar att trots alla dessa rapporter så har inte landets regering gjort någonting för att förbättra situationen.

– Har vi ens ett rättssamhälle som ställer en man som sätter eld på sin hustru till svars? Svaret är nej, säger Shatha Besarani.

Hon menar att landets ledning måste ställas inför ett internationellt organ.

– Där ska de om och om igen få frågan: Vad har ni gjort? Har ni gjort något konkret och tydligt ute på fältet?, säger Shatha Besarani.

Den nya rapporten kommer att presenteras inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i mars.

Leila Lemghalef
IPS/New York

24 februari 2015

Leila Lemghalef
IPS/New York