Sri Lanka vill förhala utredning om krigsförbrytelser

Inbördeskriget i Sri Lanka rasade mellan 1983-2009 och krävde upp emot 100 000 människors liv. Efter att LTTE besegrats besökte mängder av turister landets norra delar för att beskåda de tidigare slagfälten.

Inbördeskriget i Sri Lanka rasade mellan 1983-2009 och krävde upp emot 100 000 människors liv. Efter att LTTE besegrats besökte mängder av turister landets norra delar för att beskåda de tidigare slagfälten. Foto: Amantha Perera/IPS

Sri Lankas nyvalda regering har utlovat att tillsätta en inhemsk tribunal för att utreda om krigsbrott begicks under slutskedet av det blodiga inbördeskriget i landet. Nu söker regeringen stöd från både USA och FN, i syfte att försöka försena den internationella utredning som förväntas presenteras i mars.

Sri Lankas utrikesminister Mangala Samaraweera befinner sig denna vecka i USA för att försöka få stöd för en inhemsk utredning, i samband med att han träffar USA:s utrikesminister John Kerry och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Under slutskedet av inbördeskriget i Sri Lanka misstänks grova krigsbrott ha begåtts, i samband med att regeringsstyrkorna besegrade de tamilska befrielsetigrarna LTTE som 1983 gjorde uppror för en tamilsk stat i norra och östra Sri Lanka.

USA var en av de drivande krafterna bakom en resolution som i mars förra året antogs av FN:s råd för mänskliga rättigheter om att utse en FN-panel, ledd av den tidigare finska presidenten Martti Ahtisaari, i syfte att utreda anklagelserna om ”allvarliga övergrepp och människorättsbrott” utförda av båda sidor i konflikten.

Utrikesminister Mangala Samaraweera kommer under sitt besök i New York även att möta representanter för människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

Men Brad Adams, chef för HRW:s Asienavdelning, ställer sig högst tvivlande inför regeringens förslag att utreda frågan internt.

– Vi förväntar oss inte att regeringen skulle genomföra en seriös utredning, säger Brad Adams.

Som stöd för det påpekar Brad Adams att den tidigare arméchefen Sarath Fonseka, som ledde regeringsstyrkorna i kampen mot LTTE, är en av den nya regeringens medlemmar.

– FN bör även fortsättningsvis vara den ledande kraften i den pågående processen, säger Brad Adams.

Samtidigt understryker han att det är positivt att Sri Lankas nya regering är beredda att samtala med HRW.

David Griffiths, biträdande Asienchef vid Amnesty International, påpekar att landets nya president Maithripala Sirisena har utlovat att återupprätta rättssamhället samt att påstådda brott mot internationella lagar ska utredas, liksom de mord på journalister som begåtts.

– Detta är viktiga utfästelser som välkomnas - under förutsättningar att utredningarna genomförs snabbt och ordentligt, och att de i de fall där tillräckliga bevis finns, leder till åtal mot de som misstänks - oavsett deras rank eller status, säger David Griffiths till IPS.

Han understryker att det avgörande är att den nya retoriken omvandlas till politisk vilja och konkret handling. Enligt Amnesty har Sri Lanka en lång historia av att ha tillsatt utredningskommissioner som inte har lett någonstans – och organisationen menar att straffriheten måste få ett slut.

David Griffiths påpekar att den tidigare presidenten Mahinda Rajapaksas regering hade en fientlig inställning till FN, medan den nya regeringen utlovat att ”prioritera” landets förhållande till FN:s människorättskommissariat OHCHR. Enligt David Griffiths har den nya regeringen på kort tid utlovat en rad viktiga reformer, som skulle kunna påskyndas med hjälp av internationella experter och teknisk hjälp – i synnerhet när det gäller brott som begicks under inbördeskriget.

– Amnesty International kan inte nog betona hur viktigt det är att offren för de fruktansvärda människorättsbrotten får upprättelse, säger David Griffiths.

FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein kritiserade den tidigare regeringen i landet för dess vägran att samarbeta kring den internationella utredningen om krigsbrott.

FN-panelens rapport som Sri Lanka nu försöker skjuta upp ska enligt planerna presenteras i samband med att FN:s råd för mänskliga rättigheter håller sin nästa session i mars.

Läs mer om Sri Lanka från Amnesty Press
Efter presidentvalet - demokratin kan få ny chans i Sri Lanka (25 januari)

Rajapaksa utmanas i morgondagens presidentval på Sri Lanka (7 januari 2015)

FN ska utreda motvilligt Sri Lanka (Amnesty Press 9 april 2014)

Sri Lanka: Pressfrihet under attack (reportage i nummer 1/2014)

Samväldets möte i Colombo: Sri Lankas regering vs Channel 4 (23 november 2013)

Sri Lanka i fokus i FN:s råd för mänskliga rättigheter (Johan Mikaelsson rapporterar från Genève 15 mars 2013)

Sri Lanka – en het plats 2013 (krönika av Johan Mikaelsson i Amnesty Press nr 5/2012)

Sri Lanka – två år efter tigrarnas fall (nr 1/2011)

Två år sedan Lasantha Wickrematunga mördades - ännu har ingen gripits (8 januari 2011)

Pressfrihetspris tilldelas mördad lankesisk journalist (Amnesty Press 5 maj 2009)

Regeringen rasar mot FN:s krav på oberoende undersökning om krigsförbrytelser : ”Avrättningsvideo är fejk” (9 januari 2010)

Colombo i skuggan av kriget (19 mars 2008)

Östra Sri Lanka: Överste Karuna flyr – över 100 barnsoldater fria (13 april 2004)

Thalif Deen
IPS/New York