Ledande undersökande journalist gripen i Azerbajdzjan

Ledande undersökande journalist gripen i Azerbajdzjan

Justin Burke

Hon betraktas som en av landets främsta grävande journalister och har avslöjat korruption på högsta nivå rörande president Ilham Alijevs affärer. Khadija Ismayilova har tidigare hjälpt Uppdrag Granskning att avslöja Teliasoneras affärer med regimen. Den 5 december greps hon i huvudstaden Baku.

Vid gripandet ska Khadija Ismayilova ha haft ett pågående samarbete med svensk public service.

Khadija Ismayilova häktades för anklagelser som internationella människorättsorganisationer avfärdar som ännu ett sätt att tysta en oberoende röst i Azerbajdzjan. Hon är anklagad för att ha drivit en annan frilansjournalist att begå självmord.

Häktningen kom dagen efter att Ramiz Mehdiyev, chef för presidentens kansli, utmålat Khadija Ismayilova som statens fiende med antydningar om att hon samarbetat med utländska krafter för att smutskasta regimen.

”Hennes program är anti-azerbajdzjanska, hon gör absurda uttalanden och visar en öppet destruktiv attityd till välkända medlemmar av det azerbajdzjanska samhället och sprider kränkande lögner. Det är tydligt att hennes öppna motstånd glädjer beskyddare utomlands,” skrev Ramiz Mehdiyev.

– Gripandet är inget annat än iscensatta hot och en del av en pågående kampanj för att tysta henne och andra kritiska röster, säger Dunja Mijatovic, OSSE:s mediefrihetsrepresentant i ett uttalande.

Khadija Ismayilovas Facebooksida har stängts ned. Vänner och kollegor till henne har uttryckt tvivel om att hon själv skulle ha stängt ned sidan eftersom den har tusentals följare och betraktas som en viktig källa för regimkritisk bevakning.

Dagarna innan gripandet hade Khadija Ismayilova varit extra hård i sin kritik av president Ilham Alijev och Ramiz Mehdiyev, vid presidentens kansli.

I februari gick hon ut med instruktioner på Facebook till de som stöder henne om hon skulle komma att gripas. Hon uppmanade diplomater att inte använda sig av tyst diplomati utan att sprida information till allmänheten.

”Jag tror inte på tyst diplomati i mitt fall. Jag tror inte på kamp för de mänskliga rättigheterna bakom stängda dörrar. Stå upp för yttrandefrihet och integritet i landet så kraftfullt som möjligt. Annars är det bättre att ni inte gör något alls”, skrev hon.

Hon betonade att hennes granskningar av korruption i landet skulle komma att bli orsaken till hennes gripande.

– Gripandet av Khadija Ismayilova är det senaste försöket under en två år lång kampanj för att tysta en journalist som har avslöjat korruption inom regeringen och människorättskränkningar i Azerbajdzjan, säger Nenad Pejic, chefredaktör för Radio Free Europe/Radio Liberty.

Khadija Ismayilova, som arbetar för Radio Libertys azeriska sändningar, har i flera år rapporterat om stora affärer kopplade till landets politiska elit. Hon är en av landets mest högljudda regeringskritiker och har arbetat med granskningar av organiserad brottslighet och tidvis anlitats av webbplatsen Eurasianet.org.

Hon har avslöjat korruption bland regeringstjänstemän i samband med byggprojekt när Azerbajdzjan stod värd för Eurovision Song Contest. Hon beskrev senare att hon utsattes för utpressningsförsök. När hon vägrade att upphöra med granskningarna spreds filmsnuttar av porrfilm på sociala medier där hon påstods vara med.

Fotnot: Denna text har tidigare publicerats av Eurasianet.org

Läs också Azerbaijan: Detention of journalist Khadija Ismayilova a blatant bid to gag free media (Amnesty International 5 december)

Justin Burke
IPS/Eurasianet