Kongos guld finansierar krigsherrar

På senare år har industrin blivit bättre på att certifiera och reglera användningen av så kallade konfliktmineraler. Men mycket återstår fortfarande att göra när det gäller en annan mineral - guldet. Detta enligt en ny rapport.

Enligt den nya rapporten från den Washington-baserade organisationen Enough Project har dock några stora amerikanska smyckesföretag börjat agera för att minska andelen "konfliktguld" från sina leverantörer.

I många år har olika organisationer, med stöd av FN, påpekat att brytningen av så kallade konfliktmineraler i området kring de Stora sjöarna i Afrika, i synnerhet i östra delen av Demokratiska republiken Kongo, finansierat lokala krigsherrar och milisgrupper. År 2010 resulterade denna kritik i en ny lag i USA som syftade till att minska denna handel, vilken senare även inspirerade till liknande lagförslag i Europa och i Kanada.

Tre av dessa konfliktmineraler - tenn, coltan och volfram, används främst inom elektronikindustrin. På senare år har den sektorn blivit betydligt bättre på att reglera och certifiera användningen av dessa material. Enligt Enough Project är två tredjedelar av de gruvor i östra Kongo där dessa mineraler bryts numera ”konfliktfria”.

När det gäller guldet från samma region har dock utvecklingen gått betydligt långsammare. Enligt rapportförfattarna har guldet ”förblivit en viktig finansiell livslina för väpnade aktörer”, och man uppskattar att uppemot tio ton guld smugglades ut ur östra Kongo under förra året, till ett värde av flera miljarder kronor. En stor del av detta guld hamnar sedan i Dubai, varifrån det sedan når ut på världsmarknaden. Drygt hälften av det guld som utvinns används inom smyckesindustrin, och enligt rapportförfattarna utgör ”konfliktguldet” därmed en skamfläck för hela branschen.

Samtidigt visar en granskning av Enough Project att vissa av de 14 största företagen inom smyckesindustrin i USA har infört ågärder för att komma åt problemen. Medan vissa företag inte har gjort något alls har några andra stora företag genomfört viktiga åtgärder, som kan komma att påverka hela industrin.

– Vi koncentrerade oss på de största smyckesförsäljarna i USA på grund av deras inflytande över andra. Tanken var att dra lärdom av elektronikbranschen, där de ledande företagen lyckats påverka hela industrin, säger Holly Dranginis vid Enough Project och huvudförfattare till den nya rapporten, till IPS.

För bara några år sedan var responsen från smyckesindustrin mycket svag, men numera är intresset betydligt större, enligt Holly Dranginis. Bland de 14 granskade företagen är det särskilt två som sticker ut i positiv bemärkelse - Signet Jewelers och Tiffany & Co, företag som är världskända inom branschen.

Det som gör att dessa företag utmärker sig är enligt Holly Dranginis att de infört riktlinjer för guld som kommer från regionen kring de Stora sjöarna. Företagen har även börjat engagera sig i guldutvinningen på plats i ett land som Kongo, och Signet Jewelers har meddelat att man planerar att fortsätta köpa in certifierat guld från landet, i stället för att bara flytta vidare till något annat land. Detta företag har dessutom gått ut öppet med de riktlinjer man tillämpar i samband med utvinningen av guld.

Tiffany & Co har även engagerat sig för att hjälpa lokalbefolkningarna i närheten av guldutvinningen, i synnerhet familjer som bedriver småskaligt utvinningsarbete.

En viktig komponent i alla försök att spåra och reglera handeln med råvaror är att lyckas skapa en fungerande certifiering av produkterna. Inom elektronikbranschen har kontroller av smältverken varit en grundpelare inom denna process, och numera har guldindustrin också börjat använda sig av certifierade förädlare av guld.

Enligt den nya rapporten fanns det år 2012 bara sex sådana certifierade guldförädlare, en siffra som två år senare hade stigit till 52, även om rapportförfattarna slår fast att ett mycket stort antal fortfarande står utanför systemet.

Aktivister menar samtidigt att det även krävs att världens regeringar skärper sina lagar. Hårdare regler kan vara på väg i USA, EU och Kanada, men kritiker menar även att ett land som Förenade arabemiraten måste skärpa sina lagar för att minska flödet av konfliktguld genom Dubai. Dessutom menar man att reglerna bör skärpas i länder som Kina, Pakistan och Indien, eftersom dessa länder importerar stora mängder guld.

Läs hela rapporten

Carey L. Biron
IPS/Washington