FN:s nye människorättschef läxar upp medlemsstaterna

Jordaniens prins Zeid al-Hussein som är ny FN-kommissionär för mänskliga rättigheter riktar svidande kritik mot medlemsstaterna för att de inte bidrar med tillräckligt med finansiering. Enligt honom kan bristen på pengar tvinga fram nedskärningar vid FN:s MR-kontor i en tid när världssamfundet väntas stå inför nya och värre kriser.

– Jag tittar redan på hur vi kan göra nedskärningar till följd av den ekonomiska situationen. Trots stark uppbackning från många bidragsgivare ökar bidragen inte i takt med kraven som ställs på mitt kontor, sade Zeid al-Hussein till pressen den 16 oktober.

Vissa FN-organ har en budget på motsvarande över sju miljarder kronor medan FN:s MR-kontor UNHCHR har en budget på strax över 620 miljoner kronor per år för vardera 2014 och 2015.

Zeid al-Hussein, vars mamma kommer från Södertälje, menar att främjandet och skyddandet av mänskliga rättigheter på senare tid har mött enorma utmaningar.

– Jag har blivit ombedd att med en båt och en hink hantera en översvämning, sa han.

Nya undersökningsuppdrag och utredningar som MR-kontoret tilldelas av FN:s råd för mänskliga rättigheter och säkerhetsrådet innebär en stor börda för organet, som saknar tillräckliga resurser, enligt Zeid al-Hussein.

Jens Martens vid Global Policy Forum i Bonn menar att världens regeringar behandlar FN som om det handlade om ett dåligt rustat brandförsvar.

– De kallar på brandsoldater men ger dem inte vatten för att kunna släcka elden och skyller sedan på brandkåren för misslyckandet.

Han välkomnar det kraftfulla uttalandet från FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter och hoppas att det ska fungera som en väckarklocka för regeringar när det gäller att ta ansvar för finansieringen av FN:s verksamhet.

Jens Martens menar att västerländska regeringar med USA i spetsen insisterat på att FN:s kärnbudget inte ska utökas.

– De bär ett stort ansvar för FN:s svårigheter att möta globala utmaningar och kriser, säger han.

FN:s MR-kontor är beroende av frivilliga bidrag från medlemsländerna för fältverksamheten runt om i världen, så väl som för det viktiga stödarbetet vid huvudkontoret i Genève.

Peggy Hicks vid Human Rights Watch säger till IPS att obalansen i kraven som ställs på MR-kontoret och de resurser som organet förfogar över är ohållbar.

– Det är dags att stater lever upp till sina åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter genom att förse FN-kommissionären för mänskliga rättigheter och hans arbetsgrupp med de resurser som krävs för att de ska kunna göra sitt jobb, säger hon till IPS.

Jens Martens vid Global Policy Forum i Bonn menar att mänskliga rättigheter inte kan främjas eller skyddas på frivillig basis. Global Policy Forum har under många år efterlyst förutsägbar finansiering av FN.

Renzo Pomi, Amnestys representant vid FN, menar att det är fel att FN:s MR-kontor inte finansieras fullt ut genom FN:s ordinarie budget när mänskliga rättigheter beskrivs som en av grundpelarna i FN:s arbete. Enligt Renzo Pomi erhåller MR-kontoret tre procent av FN:s ordinarie budget.

Thalif Deen
IPS/New York