Översvämningar spolar bort indiska millenniemål

Familjer i det översvämningsdrabbade Assam tvingas använda båtar för att ta sig från sina hem.

Familjer i det översvämningsdrabbade Assam tvingas använda båtar för att ta sig från sina hem. Foto: Priyanka Borpujari/IPS

Slutdatumet för de så kallade millenniemålen närmar sig - målen ska vara uppfyllda år 2015. Jättelandet Indien har snabbt gått framåt på flera områden, men återkommande naturkatastrofer har fortsatt att hindra utvecklingen.

Delstaten Assam i nordöstra Indien tillhör ett av de områden som drabbats av flera återkommande översvämningar. Delstaten ligger nedanför Himalaya och dess stora floder har flera gånger svämmat över, vilket drabbat byar och städer, lagt jordbruksmarker under vatten och spolat bort bostäder, egendomar och boskap.

De långsiktiga effekterna av denna typ av naturkatastrofer har blivit ett dilemma för den indiska regeringen, som just nu gör sitt bästa för att se till att landet i så hög grad som möjligt ska kunna leva upp till millenniemålen.

Ett av dessa mål var att FN:s medlemsländer innan år 2015 skulle halvera andelen av befolkningarna som tvingas leva med bristande tillgång på rent vatten och grundläggande sanitära anläggningar.

På detta område ligger Indien fortfarande efter - då hela 60 procent av landets 1,2 miljarder människor fortfarande har brist på sanitära anläggningar.

Samtidigt har mängder av människor på grund av översvämningar och andra naturkatastrofer tvingats att överge sina hem. Bara under 2012 tvingades 6,9 miljoner indier lämna sina hem på grund av översvämningar.

Och i detta nu är Assam en av de regioner som drabbats hårdast. Sedan i maj i år har fler än 700 000 människor i delstaten drabbats av flera återkommande översvämningar. Under samma period har 68 människor omkommit.

En vecka av kraftig nederbörd i augusti skapade stor förödelse i distrikten Morigaon, Dhemaji och Majuli. I september drabbades delar av Assam och den närliggande delstaten Meghalaya återigen av häftiga regn, som sammanlagt ledde till 99 människors död. Förra veckan meddelade centralregeringen att man skulle distribuera stöd till befolkningen i de drabbade områdena.

Stora sanitära utmaningar uppstår i områden som drabbats av översvämningar. Under dessa omständigheter har drabbade människor fått bygga egna enkla latriner, och särskilt kvinnor och barn har drabbats av bristen på vatten och ordentliga toaletter.

Efter de senaste katastroferna i Assam har regeringsföreträdare uppmanat de lokala myndigheterna att så snabbt som möjligt agera för att se till att befolkningen på avlägsna platser ska få tillgång till rent vatten.

I distrikten Morigaon och Dhemaji har människor nu långsamt börjat bygga upp sin tillvaro igen. Men experter är eniga om en sak - om inte myndigheterna skapar bättre beredskapsplaner för kommande katastrofer, så kommer det även fortsättningsvis att vara de allra fattigaste som kommer att drabbas hårdast av framtida översvämningar - även efter att slutdatumet för millenniemålen löpt ut.

Priyanka Borpujari
IPS/Morigaon, Indien