Val i Gambia bojkottas av nästan hela oppositionen

Den 4 april hålls lokalval i Gambia. Men valet bojkottas av sex av landets sju oppositionspartier i protest mot den politiska repressionen i landet, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
Ett av oppositionspartierna ställer dock upp i torsdagens val eftersom de menar att valet trots allt ger en möjlighet att påverka utvecklingen i landet.

– Varje gång vi engagerar oss i ett val så genomförs en liten förbättring, säger Hamat Bah, ledare för NRP, som är det tredje största oppositionspartiet i Gambia.

NRP är det enda oppositionella partiet som ställer upp mot det styrande APRC, som bildades av de militärledare som 1994 iscensatte den kupp som ledde till att president Yahya Jammeh kom till makten, där han sedan har förblivit. Regimen i Gambia har blivit hårt kritiserad för bristen på politisk frihet.

– Låt mig säga en sak: Denna regim kommer aldrig att tillåta fria och rättvisa val om vi inte strider för det. Så det enda vi kan göra är att kämpa för detta, säger Hamat Bah till IPS.

I samband med presidentvalet i november 2011 vägrade det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas att skicka några valobservatörer till Gambia, eftersom man menade att det inte fanns några förutsättningar för att valet skulle kunna bli fritt och rättvist.

Även det parlamentsval som hölls i mars förra året bojkottades av de sex oppositionspartier som nu vägrar ställa upp i lokalvalen, eftersom de menar att det inte finns några förutsättningar för att hålla ett rättvist val.
I landets parlament har APRC nu 43 av de 48 platserna, medan NRP har en plats och fyra oberoende kandidater har de övriga platserna.

Att NRP deltar i valet innebär inte enligt Bah att partiet godkänner den politiska miljö som råder i landet.
– Jag stödjer mina kollegor till 100 procent i deras krav på fria och rättvisa val och införandet av ett flerpartisystem. Vi skiljer oss dock åt kring frågan om man ska delta eller inte. Mitt parti tror inte på valbojkotter. Vi menar att demokrati är en process som måste ges näring för att kunna utvecklas, säger han.

Även den politiske analytikern Buba Touray menar att det krävs att oppositionspartierna deltar, om landet ska kunna utvecklas till en demokrati med flera konkurrerande partier.
– Oppositionen missar poängen. Genom att inte delta i valen förlorar de möjligheten att nå ut till sina gräsrötter för att kunna bygga upp sina partier inför nästa presidentval, säger Buba Touray.

Ousainou Darboe, ledare för landets största oppositionsparti UDP, säger dock till IPS att man inte ställer upp i valet eftersom landets valkommission ännu inte har genomfört de reformer som tidigare utlovats.

– Mitt parti tog inte något beslut om att inte delta i valet. Det är snarare så att vi tvingas att inte delta. Det finns en skillnad mellan att ta ett beslut om att inte delta och att bli försatt i en position där du tvingas att avstå. Enligt oss finns det inte på valkommissionens dagordning att anordna fria och rättvisa val, säger han.

Saikou Jammeh
IPS/Banjul

4 april 2013

Läs mer
Öppet brev från Amnesty och andra organisationer om journalisten Abdoulie John (22 januari)

Saikou Jammeh
IPS/Banjul