Libyska trupper i nya strider i Bangui

För tredje dagen i rad hördes på måndagen skottlossning i Bangui, huvudstad i Centralafrikanska republiken. Enligt BBC förekom granatbeskjutning från en kulle riktad mot president Ange-Felix Patasses palats.

Libyska trupper, som anlände i landet i maj för att försvara presidenten vid ett kuppförsök lett av general Andre Kolingba, uppges ha upprättat försvarslinjer runt presidentpalatset.

Det är inte känt hur många som har dödats eller sårats i de senaste striderna men invånare i Bangui rapporteras nu fly för att undkomma striderna.

Den senaste krisen inleddes i oktober när generalstabschefen François Bozize avskedades och anklagades för att ha varit inblandad i kuppförsöket i maj. Då skakades Bangui av hårda strider och tiotusentals invånare flydde. Upproret slogs ned med hjälp av trupper från Libyen och en av rebellgrupperna i Demokratiska republiken Kongo, MLC.

I lördags ska Patasses trupper ha försökt arrestera Bozize, som förnekar all inblandning i kuppförsöket i maj. Militära vägspärrar sattes upp och skottlossning utbröt.

Efter att den tidigare kolonialmakten Frankrike drog tillbaka sina styrkor fanns på 1990-talet under en kort tid en FN-styrka i landet. Idag har FN bara en representant i landet och general Lamine Cisse försöker nu medla och sätta ett stopp för striderna i staden.


BBC